Greutatea ideala este un subiect de discutie prezent in media, de obicei orientat catre stilul de viata si mondenitate, si mai putin asociat cu conditia medicala. Din pacate insa, daca cititi si va minunati despre calorii si obezitate, va cruciti. Nevoia e acuta, pentru ca limita spre supraponderal sau obez este din ce in ce mai des trecuta cu nonsalanta, iar cand ne dam seama unde s-a ajuns, e foarte greu sa mai revenim. Lupta cu kilogramele in minus e greu de castigat, si in tot acest timp suntem expusi unor complicatii vasculare si metabolice mari.

Una din modalitatile de apreciere a greutatii corporale este indicele de masa corporala(BMI). Folosirea lui este facila( aritmetica de clasa a 4 a), dar exista si erori.

O formula mai exacta, mult folosita in nutritie este formula Societatii de Asigurari Metropolitane din New York, care are ca variabile varsta, inaltimea si sexul. Personal prefer aceasta formula calculului IMC.

Greutatea ideala in Kg= 50+0,75X(Inaltimea in cm-150)+ (varsta-20)/4

Pentru femeie, rezultatul final se inmulteste cu 0,9.

Exemplul meu: 31 ani, 1,78 m, barbat. Rezulta o greutate ideala de 74 kg. Deci mai am de lucrat in jos vreo 5 kg doar!

Daca insa greutatea actuala depaseste cu 10% pe cea ideala, masuri trebuie luate. Si nu ma refer la masurile luate de croitor pentru costumul de stofa…. Afla care este necesarul tau zilnic de calorii aici.

In fine, sunt autori care spun ca obezitatea centrala este un predictor mai bun pentru boala cardiovasculara si riscul de maladii metabolice ( diabetul zaharat este doar un exemplu).

Puteti afla mai multe despre diabetul zaharat aici.

Puteti afla mai multe despre masurile de prevenire a complicatiilor cardiovasculare aici.