Delta Ebrului, un colț ascuns al biodiversității #delteleeuropei

Călătorii, Peste si fructe de mare, Stil de viata No Comments »

Dacă vrei să ajungi repede într-un vuiet stradal, cu mândrie catalană și artă urbană unică, biletul tău de avion trebuie să fie înspre Barcelona.resizeDSC01874_1600x1069

Sunt de acord cu cei ce consideră Barcelona una din cele mai frumoase orașe din Spania și din Europa. Mintea mă duce cu gândul la cărțile de arhitectură răsfoite din biblioteca tatei, în care aflam primele realizări ale lui Gaudi cu ochii copilului. Mult mai târziu, lăsând la o parte tumultul cartierului Gotic, zarva de la Barcelonetta și tentațiile hiperadrenergice ale vestitului parc de distracții Portavendura, plecam cu Doru într-o nouă aventură marca WildEscapes spre un fluviu bătrân și enigmatic. Ebrul.

Hoinărind pe plajele pustii din această parte a Spaniei, nu poți să nu remarci impactul minim al omului asupra mediului. Aici natura își duce existența liniștită, netulburată de turiști, nu sunt gunoaie pentru că amenda este foarte mare și nu poți campa fără ca poliția să îți facă o vizită la cort. Și cu toate acestea, plaja e un loc în care te revezi cu păsările limicole, indiferent cât de curată sau murdară ar fi ea.resizeDSC08623_1600x1067

Și lacurile de lângă mare, populate de stufăriș asemănător celui din bătrâna noastră Deltă a Dunării, sunt o oportunitate pentru lentilele aparatelor foto sau binoclului. resizeDSC01896_1600x1069

Un loc absolut încântător pentru mine a fost și Roc de Guetta. Aici am putut să urmăresc in situ șopârle rapide (Podarcis Hispanica), ușor de văzut după amiaza, pe pietrele și zidurile încinse de soare.

Am pătruns mai adânc în inima Deltei Ebrosului, sperând să vedem specii emblematice pentru acest loc. Un exemplu este cormoranul creț, o specie care se poate zări pe malul Mediteranei relativ ușor.229725_1754551706024_2621088_n

Tot aici am căutat gecko, o apariție obișnuită în zonele calde mediteraneene. Fiind destul de cald, ei ies mai ales noaptea să se hrănească. Dacă vrei să zărești unul. mergi la țintă sigură dacă te uiți pe sub pietre sau alte obiecte (lemne, vegetație). Sunt foarte agili, dar obosesc ușor și se lasă fotografiați mai ușor ca alte șopârle. Acest lucru a permis multor artiști celebri  să imortalizeze perfecțiunea acestei relicve în picturi, tablouri, artă urbană și chiar nume de crame de vin.

Proiectul Deltele Europei este un proiect de travel blogging initiat de Wildescapes, cu sprijinul Doppel Herz si Telekom Romania. Partener logistic: Paralela45.

 

resizeDSC01997_1600x1069

Pepenele rosu, Viagra si caloriile

Fructele lumii, Realitate sau mit? No Comments »

Mai e putin si se termina sezonul pepenilor rosii; in fiecare toamna am un sentiment de efemer cand ma gandesc la grasii de ei, tarcati sau de culoare verde inchis. Stiu ca zilele lor sunt numarate de acum; m-am gandit sa va destainui cateva secrete ale pepenilor rosii, ei constituie desertul meu preferat inca de copil.

Cu toate ca majoritatea revistelor si publicatiilor online romanesti vorbesc in prostie despre dieta cu pepene, e bine sa stim mai multe despre acest fruct si cum poate sa faca acest fruct parte din dieta noastra in sezon. Read the rest of this entry »

Inapoi de la Lumi Drim: Albania, Macedonia și Bulgaria #delteleeuropei

Călătorii, Stil de viata No Comments »

Vestile bune merg repede: să mergi intr-o delta nouă, nemaivazuta de tine intr-o perioada potrivita, numai bună pentru a vedea specii de pasaj la început de toamna. Stiam deja de la Doru ca aici putem vedea pe langa specii obișnuite și pelicani creti sau rață roșie, dar nu sunt de refuzat nici alti “liferi” în orice escapadă, fie ea de weekend sau nu. De aceea ne-am trezit din nou la drum in acest weekend prelungit cu un scop foarte bine definit: sa vedem specificul unei delte micute la varsarea raului Drin in Adriatica. Read the rest of this entry »

Design by j david macor.com.Original WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Log in