În anul de grație 2016, orice producător serios de whisky ar trebui să își pregătească foarte bine aparițiile noi, având în vedere numărul mare de etichete de single malt și blend deja existente. Glenfiddich, una din mărcile internaționale de prestigiu,  a făcut acest pas în această toamnă, marcând cu Glenfiddich IPA Experiment și Glenfiddich XX două sortimente noi  pe calea bătătorită a distilatelor de înaltă calitate de tip single malt.

Masterblender-ul de la Glenfiddich a gândit un finish nou pentru produsul Glenfiddich IPA Experiment, folosind aroma unei beri locale de foarte bună calitate, produsă în apropiere la Speyside Craft Brewery cu ajutorul unui hamei special. Distilatul este învechit exact în butoaiele care au fost folosite la berea menționată, el căpătând arome subtile, fructate de la lemnul impregnat cu India Pale Ale. Această prietenie a distilatelor de orz cu butoaiele de Ale nu e nouă, Grant’s având deja un blend cu un asemenea finish de ceva timp.

Nu la fel stau lucrurile cu Glenfiddich XX. Acesta din urmă poartă semnătura a nu mai puțin de 20 de ambasadori ai mărcii, într-o originală sesiune creativă de tip crowd-sourcing. Douăzeci de experți în whiskey au fost aleși pentru această provocare, ei trebuind să aleagă personal butoaiele din care a fost creat noul copil al distileriei. Conținutul acestor butoaie a fost apoi cu atenție lăsat să se împrietenească, sub ochiul ager al masterblenderului Brian Kinsman.

În România, Glenfiddich este importat și comercializat de Alexandrion Group, un jucător experimentat pe piața distilatelor. Nici nu ar fi putut să facă o favoare mai mare acestor două distilate dacă nu ar fi adus o persoană potrivită pentru a le prezenta jurnaliștilor: Struan Grant Ralph, un tânăr entuziast al scotchului care mi-a făcut o bună impresie atât cu cunoștințele solide despre distilate, cât mai ales cu pasiunea cu care reușește să inspire audiența.mentoring-session_experimental-series_03

Câteva impresii despre cele două proaspete născociri de whisky maturat.

Glenfiddich Project XX are o culoare  intensă de chihlimbar, lăsând să se vadă efortul de maturare al distilatului. Aromele de fructe ( măr, pară coaptă) se amestecă armonios cu cele de vanilie și condimente, având o notă picantă plăcută, nederanjantă. Gustul este intens, amintind parcă de portocale coapte, scorțișoară și note de ciocolată. Parcă este o invitație la a te așeza cu prietenii în fața șemineului, într-o seară friguroasă. Aftertaste (postgust) lung, plăcut, vibrant, accentuat de conținutul mai mare de alcool (47%). Mi-a plăcut cel mai mult din sortimentele testate ( IPA, XX, 15 yo și 18 yo).

xx_lockup_hr

 

Trecând la Glenfiddich IPA Experiment, am remarcat de la început culoarea aurie intensă, cu piciorușe ce coboară lent pe pereții paharului (un semn bun, fără doar și poate). Aromele principale sunt de hamei ( normal, de la finishul ales de producător), dar și de coajă de citrice, fructe dulci și  pâine coaptă.ipa_lockup_hr-jpg

Gustul este interesant, cu note ușor amărui, amestecate subtil cu dulceața tipică a malțului. Aftertaste destul de lung, cu note de miere și scorțișoară. Nu este preferatul meu, poate și din cauza celui de 18 YO, care este mai robust și mai apropiat de ce caut eu la un single.

Ambele sortimente însă poartă o notă de originalitate, absolut necesară într-o piață aglomerată de produse de bună calitate. Foarte interesantă și curajoasă este soluția celor de la Glenfiddich de a nu anunța vechimea celor două distilate, dorind parcă să exprime intenția de a cuceri segmente din ce în ce mai tinere de consumatori.mentoring-session_experimental-series_01