Ce este o calorie? – iata ca intrebarea noului mileniu ce framanta mintile multor adolescente nu neaparat blonde este disecata la liber in continuare.

In ciuda zvonurilor, caloria nu este o “jumatate de tic-tac”…. Caloria nu este nici macar un dusman modern al siluetei ….Nici pe departe caloria nu este vreo placere interzisa, polimorfa ca inghetata verilor toride sau hamburgerul din pauza de pranz….

Prin 1824, profesorul Nicolas Clément , un chimist si fizician renumit pentru multe “boacane” stiintifice, enunta pentru prima oara definitia Kilocaloriei.

In 2007 , definitia francezului este cat se poate de actuala: o kilokalorie este cantitatea de energie folosita pentru a ridica temperatura unui kilogram de apa aflata la 15 grade Celsius cu un grad. Total neinteresant, nu-i asa ?

Prin urmare, ce este caloria in viata de zi cu zi? De ce avem nevoie de calorii si kilocalorii? De ce sunt aceste valori trecute pe orice ambalaj banal? Este dieta un calcul pur matematic pana la urma?

Raspunsurile la aceste intrebari sunt la indemana noastra si ne pot ajuta sa ne mentinem echilibrul metabolic mult timp, cu conditia sa respectam cateva reguli clare. Zis si facut, dar ce ne facem cu obiceiurile alimentare, cu portiile mereu crescande, cu impamantenirea restaurantelor de tip “fast food” , cu stresul si zestrea genetica?

Din lunga lista a problemelor alimentatiei omului sanatos, putem incepe cu motivatia pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. De foarte multe ori motivatia lipseste, sau ii ia locul o dulce ignoranta, exacerbata in pragul sarbatorilor de iarna si a celor Pascale. Mai mult, lipsa exercitiului fizic duce la o crestere treptata a gaurilor la curea. Lipsa igienei alimentatiei( si nu ne referim aici la fructele nespalate…) incheie acest cerc vicios, presarat cu infrangeri lamentabile ale incercarilor timide de a ne alimenta rational, ponderat, echilibrat…

Caracteristic secolului vitezei, industria alimentara a permis ca nutritia individului sa aiba mult de castigat, dar pretul platit de consumatorul din ce in ce mai asaltat de produse alimentare noi, cu forme de prezentare de varietate mereu crescanda, mesaje de marketing din ce in ce mai sofisticate si servicii conexe considerate altadata neverosimile fac sa puna intr-un morbid con de umbra beneficiile . Si iata ca roata se intoarce, raul triumfa asupra binelui. Nu e de mirare ca in cazul kilogramelor in plus, omenirea nu sta grozav. Iar statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat lista bolilor ce au legatura cu statusul supraponderal si obezitatea devine din ce in ce mai mare.

Revenind la calorie, avem vesti bune: matematica nu este necesara! In buna parte,valoarea nutritiva a diverselor alimente este exprimata in kilocalorii (sau mai simplu – calorii) in baza unei conventii internationale a continutului diverselor substante. Exista chiar si caloria “goala”, o aparitie salutara prin anii ’70, de fapt o noua incercare de a defini binele si raul in obiceiurile alimentare in SUA.

Dar cel mai important fapt este semnalat statistic. Populatia obeza si supraponderala este in crestere. Pe langa stigma produsa la nivel de individ, exista implicatii financiare covarsitoare in planurile de sanatate ale guvernelor de pe continentul Nord american si European . Cu o afectare consistenta a sperantei de viata, in cativa ani obezitatea va deveni problema majora a oricarui guvern interesat de starea de sanatate a populatiei.