Indicele de masa corporala( IMC) provine de la termenul “body mass index” (BMI)din literatura anglo-saxona si reprezinta o masura statistica a greutatii raportata la inaltimea individului ce ofera nutritionistilor si medicilor specialisti posibilitatea de apreciere a gradului de obezitate.

Formula uzitata pentru calculul IMC sau BMI este raportul intre masa( exprimata in kg) si inaltimea individului la patrat( exprimata in metri).

\mathrm{BMI} = \frac{\mathit{weight} \ \mathrm{(kg)}}{\mathit{height}^2 (\mathrm{m^2})}

Aprecierea masei corporale se face dupa tabelul de mai jos:

Categoria IMC

Subponderal

sub 18,5

Normoponderal

între 18,5 şi 24,9

Supraponderal

între 25 şi 29,9

Obezitate

între 30 şi 40

Obezitate extrema

peste 40

Trebuie mentionat ca aceasta formula are o valoare statistica; exista erori de interpretare uneori mari la puberi, sportivi de performanta sau gravide. De aceea, la stabilirea greutatii ideale trebuie luati in calcul si alti factori: varsta, masa musculara etc.

Riscul bolilor metabolice creste daca BMI este mai mare de 27. Nu trebuie sa ai obezitate extrema ca sa fii susceptibil de tensiune arteriala, diabet zaharat, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, dislipidemii si asa mai departe.

O formula mai complicata, dar mai precisa, ce tine cont de inaltime, varsta si sexul individului calculeaza greutatea ideala.