Pentru desfasurarea activitatilor zilnice, baza energetica a organismului o constituie alimentele. Dupa ingestie, alimentele sufera o procesare treptata pana la elemente mai simple, usor de asimilat de tractul digestiv. Mai departe aceste nutriente trec in sange pentru a fi transportate catre celulele organismului. Nutrientele simple, asimilabile de catre celule, se impart in glucide (zahar, fructoza, lactoza), aminoacizi( constituientii proteinelor) si acizi grasi( lipide).

Principala sursa de energie in organism este glucoza, un compus esential in bunul mers al proceselor metabolice. Utilizarea ei depinde de modul si viteza cu care intra in celulele ce au nevoie de substrat energetic, acest lucru fiind realizat cu ajutorul unui hormon numit insulina.

Insulina este o sustanta proteica, sintetizata in organism de catre pancreasul endocrin( celulele beta). Secretia ei este stimulata de nivelul glucozei in sange. La omul sanatos, dupa masa, glucoza este in cantitati crescute in sange, iar pancreasul secreta insulina pentru a contracara nivelul glicemiei.

Cu ajutorul insulinei glucoza trece din sange in celule pentru a fi utilizata, in felul acesta nivelul glucozei in sange se normalizeaza dupa masa. Un rol important in mentinerea glicemiei in limite normale il are de asemenea si ficatul. Dupa masa glucoza este stocata in ficat sub forma de glicogen( rezerva hepatica de glucoza), iar intre mese, cand nivelul glicemiei scade periculos de mult, din ficat de elibereaza glucoza din rezerva hepatica, restabilindu-se un nivel de siguranta al glucozei. Asadar, rolul insulinei este esential in mentinerea glicemiei in limite normale, iar secretia sa asigura buna functionare a mecanismelor si proceselor metabolice.

Ce este Diabetul zaharat?

Diabetul Zaharat este o boala cu evolutie cronica, aparuta prin alterarea secretiei de insulina . Urmarea lipsei insulinei este acumularea de glucoza in sange in cantitati peste limita normala, cu efecte toxice asupra organismului, glucoza putand fi eliminata prin urina( glicozurie). In timp, glicemiile mari duc la complicatii cronice.

Exista mai multe feluri de diabet zaharat, cele mai frecvente sunt diabetul zaharat de tip 1(mai rar, aproximativ 10 % din cazuri) si diabetul zaharat de tip 2, mult mai raspandit( 90% din persoanele cu diabet zaharat). Un procent de 4-5% din populatia Romaniei sufera de diabet zaharat. Datorita faptului ca aceasta boala are o evolutie insidioasa( ascunsa) multi oameni ajung la medicul specialist relativ tarziu. In Romania, numarul redus de specialisti si sistemul sanitar greoi si depasit de nevoile reale ale populatiei contribuie la o rata de diagnostic redusa la jumatate din numarul real al bolnavilor, cu mult sub cifrele altor state europene.

Despre diagnosticul diabetului zaharat citeste aici.