Ce este diabetul?
Diabet January 10th, 2008Pentru desfasurarea activitatilor zilnice, baza energetica a organismului o constituie alimentele. Dupa ingestie, alimentele sufera o procesare treptata pana la elemente mai simple, usor de asimilat de tractul digestiv. Mai departe aceste nutriente trec in sange pentru a fi transportate catre celulele organismului. Nutrientele simple, asimilabile de catre celule, se impart in glucide (zahar, fructoza, lactoza), aminoacizi( constituientii proteinelor) si acizi grasi( lipide).
Principala sursa de energie in organism este glucoza, un compus esential in bunul mers al proceselor metabolice. Utilizarea ei depinde de modul si viteza cu care intra in celulele ce au nevoie de substrat energetic, acest lucru fiind realizat cu ajutorul unui hormon numit insulina.
Insulina este o sustanta proteica, sintetizata in organism de catre pancreasul endocrin( celulele beta). Secretia ei este stimulata de nivelul glucozei in sange. La omul sanatos, dupa masa, glucoza este in cantitati crescute in sange, iar pancreasul secreta insulina pentru a contracara nivelul glicemiei.
Cu ajutorul insulinei glucoza trece din sange in celule pentru a fi utilizata, in felul acesta nivelul glucozei in sange se normalizeaza dupa masa. Un rol important in mentinerea glicemiei in limite normale il are de asemenea si ficatul. Dupa masa glucoza este stocata in ficat sub forma de glicogen( rezerva hepatica de glucoza), iar intre mese, cand nivelul glicemiei scade periculos de mult, din ficat de elibereaza glucoza din rezerva hepatica, restabilindu-se un nivel de siguranta al glucozei. Asadar, rolul insulinei este esential in mentinerea glicemiei in limite normale, iar secretia sa asigura buna functionare a mecanismelor si proceselor metabolice.
Ce este Diabetul zaharat?
Diabetul Zaharat este o boala cu evolutie cronica, aparuta prin alterarea secretiei de insulina . Urmarea lipsei insulinei este acumularea de glucoza in sange in cantitati peste limita normala, cu efecte toxice asupra organismului, glucoza putand fi eliminata prin urina( glicozurie). In timp, glicemiile mari duc la complicatii cronice.
Exista mai multe feluri de diabet zaharat, cele mai frecvente sunt diabetul zaharat de tip 1(mai rar, aproximativ 10 % din cazuri) si diabetul zaharat de tip 2, mult mai raspandit( 90% din persoanele cu diabet zaharat). Un procent de 4-5% din populatia Romaniei sufera de diabet zaharat. Datorita faptului ca aceasta boala are o evolutie insidioasa( ascunsa) multi oameni ajung la medicul specialist relativ tarziu. In Romania, numarul redus de specialisti si sistemul sanitar greoi si depasit de nevoile reale ale populatiei contribuie la o rata de diagnostic redusa la jumatate din numarul real al bolnavilor, cu mult sub cifrele altor state europene.
Despre diagnosticul diabetului zaharat citeste aici.
January 24th, 2008 at 2:26 pm
[…] glicemic este foarte important pentru persoanele cu diabet zaharat, dar si pentru cei ce vor sa tina o dieta hipocalorica sau mai saraca in hidrati de […]
January 26th, 2008 at 11:41 am
[…] Puteti afla mai multe despre diabetul zaharat aici. […]
January 29th, 2008 at 5:13 pm
[…] ca 2009 sa ne scuteasca de un asemenea talcioc oneros despre diabet . Pentru mine, diabetul zaharat inseamna cu totul altceva decat profitul unor comercianti cu sau fara […]
January 30th, 2008 at 9:26 am
[…] De aceea se face acest test de “provocare”, care consta in consumul unei cantitati de 75 g glucoza dizolvata in apa( gustul nu e tocmai placut, adica e cam prea dulce) . In mod normal se masoara glicemia inainte de test, si apoi la momentele 30 minute, 60 minute si 120 minute dupa ce ati baut paharelul cu solutia de glucoza. Este foarte important sa aveti o activitate obisnuita pe parcursul celor 2 ore, nici nu prea se poate altfel, ca doar sunteti la spital sau policlinica; ideea era sa nu alergati sau sa faceti lucruri dificile, inclusiv sa va stresati aiurea. Din proprie experienta e cam neplacut sa dai 4 probe de sange, si o cantitate ceva mai mare decat de obicei la spitalele mari unde se dozeaza si insulinemia( adica masoara cata insulina se descarca la acest stres glicemic). Eram destul de lesinat la ultima dozare si imi cam parea rau ca am facut de bunavoie acest test, dar eram speriat de o valoare cam mare a hemoglobinei glicozilate, de 5.7%, aproape de limita superioara ( la omul sanatos variaza intre 4-6%). Rezultatele la glicemii vin repede, la unele spitale chiar in aceeasi zi, iar citirea lor poate orienta specialistul daca exista un risc mai mare de diabet zaharat. […]