Pe langa problema controlului glicemic, persoana cu diabet trebuie sa aiba in vedere ca diabetul zaharat, daca este tratat incorect sau prea tarziu, poate sa isi arate o fata dureroasa si invalidanta prin aparitia complicatiilor cronice.

Complicatiile diabetului apar datorita hiperglicemiilor mari, ce isi cumuleaza efectul de-a lungul anilor. Cu cat glicemiile postprandiale sunt mai mari, cu atat riscul complicatiilor diabetului zaharat sunt mai mari. Un predictor fidel al riscului de complicatii este desigur hemoglobina glicozilata; cu cat valoarea acesteia creste, cu atat riscul de complicatii este mai mare.

Exista doua categorii distincte:

Complicatiile microvasculare( nefropatie, neuropatie, retinopatie, afectarea vaselor si nervilor periferici, cu ulceratii la nivelul piciorului – “picior diabetic”, disfunctie erectila la barbat)

Complicatii macrovasculare ( infarct de miocard, angina, accident vascular cerebral, arteriopatii obliterante).

In timp ce complicatiile microvasculare sunt insidioase si de multe ori apar chiar la diagnosticul diabetului zaharat( la tipul 2), complicatiile macrovasculare reprezinta principala cauza de deces la persoanele cu diabet zaharat. Un control glicemic bun asigura prevenirea sau intarzierea aparitiei complicatiilor, imbunatatindu-se viata pacientului cu diabet zaharat.