Complicatiile diabetului zaharat
Complicatiile diabetului zaharat February 3rd, 2008Pe langa problema controlului glicemic, persoana cu diabet trebuie sa aiba in vedere ca diabetul zaharat, daca este tratat incorect sau prea tarziu, poate sa isi arate o fata dureroasa si invalidanta prin aparitia complicatiilor cronice.
Complicatiile diabetului apar datorita hiperglicemiilor mari, ce isi cumuleaza efectul de-a lungul anilor. Cu cat glicemiile postprandiale sunt mai mari, cu atat riscul complicatiilor diabetului zaharat sunt mai mari. Un predictor fidel al riscului de complicatii este desigur hemoglobina glicozilata; cu cat valoarea acesteia creste, cu atat riscul de complicatii este mai mare.
Exista doua categorii distincte:
Complicatiile microvasculare( nefropatie, neuropatie, retinopatie, afectarea vaselor si nervilor periferici, cu ulceratii la nivelul piciorului – “picior diabetic”, disfunctie erectila la barbat)
Complicatii macrovasculare ( infarct de miocard, angina, accident vascular cerebral, arteriopatii obliterante).
In timp ce complicatiile microvasculare sunt insidioase si de multe ori apar chiar la diagnosticul diabetului zaharat( la tipul 2), complicatiile macrovasculare reprezinta principala cauza de deces la persoanele cu diabet zaharat. Un control glicemic bun asigura prevenirea sau intarzierea aparitiei complicatiilor, imbunatatindu-se viata pacientului cu diabet zaharat.
June 14th, 2008 at 3:02 pm
Am 69 ani,am diabet din anul 2oo2,am neuropatie si cred si afectarea vaselor nervilor periferici.Va spun toate acestea deoarece la piciorul stang deasupra genunchiului mi-a aparut o amorteala de cca 15-2o cm.care la oboseala se ridica mai sus pe picior,iar ieri din cauza statului mult in picioare,m-a durut foarte tare portiunea respectiva chiar incepuse sa ma usture,cu transpiratie foarte abundenta si stare de rau foarte mate pana la lesin.Mi-am revenit dupta ced m-am asezat la putin aer si stat jos pe scaun.In continuare reactiile s-au diminuat dar sporadic apar aceleasi reactii.Ce sa fac?
January 8th, 2009 at 10:41 am
din pacate tratamentul neuropatiei este paleativ, ea fiind cauzata de valori mari ale glicemiei in trecut. Ideal este sa aveti un control bun al glicemiei atat dimineata , cat si dupa ce mancati. Cu cat valorile glicemiei sunt mai crescute, cu atat creste riscul complicatiilor tardive ale diabetului zaharat, ele fiind greu de tratat si cu grad inalt invalidant.
April 1st, 2009 at 11:34 pm
sotul meu are 60 ani si are diabet tip 2 la descoperit la varsta de 40 ani.cand la descoperit a lesinat an timp ce conducea camionu.si avea senzatii de voma ,de atunci are glicemia peste 250 ,300, cateodata si 400 .face insulina de 4 ori pe zi .As vrea sa stiu care sunt complicatiile si daca e vreo problema sa traim viata intima.Multumesc
April 8th, 2009 at 9:57 am
Corina, exista mai multe posturi despre complicatii. In principiu exista complicatii acute si complicatii cronice, remediera lor este extrem de dificila si din pacate doar paleativa( nu exista vindecare) Ideal este ca aceste complicatii sa fie prevenite prin pastrarea unui control glicemic adecvat( glicemii matinale pana in 110, glicemii postprandiale pana in 200mg/dl). Despre viata intima acelasi sfat: impotenta se poate instala in conditiile unor glicemii mari pe perioade mai indelungate. Din fericire exista medicamente (Cialis este recomandarea mea).
May 6th, 2009 at 5:29 pm
ma numesc stefania,am 19 ani si am diabet din 2001,din nefericire,din lipsa de responsabnilitate si neglijenta pe o perioada indelungata de timp (7 ani) nu am tinut regim alimentar si nici nu imi efectuam cu regularitate glicemia.in timp am inceput sa inteleg nu doar teoretic cum ma afecteaza diabetul si am depus si continui sa depun mari eforturi pt a avea un bun profil glicemic.Ma tem insa ca este putin tarziu in sensul ca am dureri la picioare,roseata la apa fierbinte insa durerile sunt doar pe timpul zilei.Am cateva cunostinte insa vroiam sa aflu si parerea d-voastra.Cum imi pot da seama daca am sau nu neuropatie diabetica sau alte complicatii la nivelul membrelor inferioara? multumesc anticipat!
May 6th, 2009 at 6:12 pm
tot stefania sunt ,am uitat sa mentionez ca in talpa (zona pernutelor)dupa ce imi tin picioarele in apa 10-15 min se observa niste deformari usoare,un cerc umflat cu un punct usor adanc in mijloc,daca situatia e grava,pe langa un bun profil glicemic si regim,as mai putea face ceva sau folosi vreun tratament?
May 6th, 2009 at 11:30 pm
Neuropatia diabetica este de cele mai multe ori nedureroasa. Exista teste calitative, numite neuropad, care au o valoare diagnostica orientativa, teoretic sa gasesc in bucuresti in reteaua sensiblu. Iti recomand sa mergi la un consult totusi; pentru picior diabetic exista si alte tipuri de masuratori. Acestea sunt nedureroase… Teoretic exista posibilitatea sa ai un grad de neuropatie daca glicemiile au depasit valoarea ideala. Neuropatia diabetica nu se poate trata, cum ai spus si tu cel mai bine, glicemia trebuie sa fie in limite normale.
September 30th, 2009 at 1:43 pm
sunt insarcinata …e primul copil,nu am facut nici macar un avort,problemele sunt faptul ca am 40 de ani si am glicemia intotdeauna intre 103-130 , nu urmez un tratament diabetic insa tin regim alimentar
(retineri de la dulciuri sucuri paine,etc)
sunt in a 24 a saptamana de sarcina si doctorul mi a spus sa efectuez un test de toleranta.akum intrebare este normal sa mi creasca ei glicemia atat de mult cu glucoza in perioada asta a sarcinii?imi este teama sa nu mi afecteze bebelushul pe kre eu si sotul meu il asteptam de prea mult timp.va rog raspundeti mi sunt disperata.
November 20th, 2009 at 10:57 am
diabetul gestational e o problema majora, e bine ca ati mers la medic, Unele femei dezvolta acest diabet gestational, uneori modificarile glicemiei aparand pentru prima data la sarcina. Avand un impact deosebit de mare asupra sanatatii dvs si a copilului, va sugerez sa mergeti la un medic diabetolog cat mai curand.
April 14th, 2011 at 10:39 pm
Pentru Corina : sotul meu are diabet tip2 de 15 ani , de ceva timp a avut glicemia foarte ridicata , asa cum are si sotul tau . Doctorita ne-a recomandat Byetta , un medicament nou care preintampina insulina . Spre bucuria mea , dupa doua saptamani glicemia a scazut la 130 !!!! Nu-mi vine sa cred !!! Sunt asa de bucuroasa ca dupa aproape doi ani in care sotul meu a inghitit nenumarate medicamente a adus glicemia la normal , daca pot spune asa . Byetta este un “stilou” incarcat cu un medicament pe care trebuie sa-l injecteze de doua ori pe zi si tot de doua ori pe zi inghite amaril . Intreaba de acest medicament pe medicul care-l are in grije pe sotul tau . Sanatate multa si Dumnezeu sa va binecuvinteze . 14.04.2011
April 20th, 2011 at 3:36 pm
@ corina Byetta este aprobat pentru diabetul zaharat de tip 2. \este un analog al unei substante endogene ce actioneaza impreuna cu insulina si alti hormoni la reglarea glicemiei. Rezultatele sunt foarte bune, cu privire la scaderea glicemiei, insa trebuie sa fiti atenta la efectul advers cel mai frecvent, greata. Aceasta este tranzitorie si se remite dupa cateva saptamani de tratament.