The good, the bad, and the ugly – Colesterolul
Dieta January 15th, 2008Colesterolul este o substanta cu un renume infam in medicina. Desi are nenumarate roluri in organism si nu putem trai fara el( e prezent in orice celula a corpului omenesc), faima sa are conotatii negative complexe, in principal legate de o cauza majora de deces in lume: boala cardiovasculara.
De multe ori, plecand pe usa doctorului cu rezultatele analizelor, ne staruie in minte intrebarea: ce am mancat de am colesterolul atat de mare? Ei bine, nu trebuie sa faci neaparat excese alimentare ca sa ai colesterolul mare. Mai ales ca in organism, colesterolul este de provenienta endogena( adica sintetizat) si mai putin de provenienta exogena( din alimente).
Acum, toata lumea stie ca un nivel ridicat al colesterolului nu face bine inimii si vaselor. De ce ? Colesterolul in exces se depune pe vasele de sange, ingustand diametrul vasului afectat si impiedicand o buna circulatie a sangelui. Mai mult decat atat, depunerea de colesterol, numita si placa de aterom, atrage dupa formarea ei un proces lent, dar sigur de inflamatie a peretelui arterial, ce inrautateste si mai tare situatia sistemului cardiovascular. Pe scurt, se cheama ateroscleroza si mai bine te lipsesti de asemenea probleme. Insa nu e simplu deloc, unii oameni au colesterolul crescut fara sa fie macar supraponderali, iar unii obezi din contra au colesterolul normal. Ce e de facut? Cel mai bine ar fi sa tinem regim, sa facem miscare, sa avem o dieta cu putin colesterol, ba chiar sa consumam alimente care scad colesterolul( da, exista si asa ceva!) si sa luam medicamente numite hipolipemiante. Usor de zis…
Mai e ceva: e bine sa stim ca in sange, colesterolul nu circula singur, ci legat de lipoproteine. In functie de aceste lipoproteine colesterolul poate fi categorisit in fractii. Binecunoscute de multi sunt HDL colesterolul( cel “bun”) si LDL colesterolul( cel”rau”). Astfel, LDL colesterolul in exces( mai ales subfractia cu densitate mica) are consecinte nefaste la nivelul peretilor vaselor, fiind un marker pentru o suita de afectiuni cardiovasculare grave ( angina, infarct de miocard, accident vascular cerebral), iar HDL colesterolul are un rol protector, daca nivelul sau este suficient de mare. Raportul colesterol total/ HDL colesterol de 5:1 sau mai mic este dezirabil pentru persoanele cu risc de afectiuni cardiovasculare.
Exista insa si sceptici. Oameni de stiinta ce contesta rolul lipidelor in boala cardiovasculara s-au reunit in The International Network of Cholesterol Skeptics, ce are ca scop infirmarea teroriei lipidelor si contesta de asemenea rolul statinelor in terapia hipolipemianta. Interesant, dar e greu sa infirmi numeroase studii cu zeci de mii de pacienti. Istoria se scrie in continuare !
January 17th, 2008 at 5:10 am
As vrea sa impartasesc din rezultatele “studiilor” mele privind colesterolul (Atentie sunt computer scientist, nu medic!). Acum 5 ani am descoperit ca am colesterolul f mare. Fiind o persoana de 1.70 si 60kg am crezut ca e o eroare. Am repetat analizele la alt laborator. Asa am aflat ca nu doar supraponderalii pot avea colesterolul mare. Evident ca medicul mi-a prescris statine. Am navigat vreo doua zile, am cules informatii despre efectele lor asupra ficatului si nu am luat tratamentul. Am inceput sa vizitez site-uri ce promovau alimentatia naturista, am cules si de aici informatii si “mi-am prescris” urmatorul tratament: dupa fiecare masa mestecam o lingurita de seminte de in, iar la micul dejun mancam cateva nuci. Am incetat sa maninc unt, carne de porc, vita etc. Dupa 6 saptamini surpriza: de la 313 colesterol total am coborat la 230, dar miracolul a fost ca HDL-ul a depasit LDL-ul, ceea ce se intampla foarte rar. Din ce-am citit din literatura franceza de specialitate (e bine sa cauti din cand in cand pe google.fr) efectele miraculoase se datorau inului si nucilor si mai putin faptului ca nu consumam carne. Cu timpul am ajuns aproape vegetarian, pina cand dupa 4 ani au aparaut consecintele: colesterolul era din nou mare si in plus am facut anemie datorata deficientelor de B-uri (in special B12). Asa ca am renuntat “la alimentatia sanatoasa” si continui sa maninca asa cum am mancat toata viata. Colesterolul este cu putin peste 230, ceea ce nu e o catastrofa. Parerea mea este ca si producatorii de statine sunt cei care “au sponsorizat” intoxicatia consumatorilor de “alimente nesanaoase” cu amenintari privind efectele dezastruoase.
Alimetatia diversificata si echilibrata este mai degraba benefica decat orice alta alternativa!
January 17th, 2008 at 7:02 pm
Despre marea conspiratie contra populatiei planetei eu as avea ceva rezerve. Insa despre colesterol, ai perfecta dreptate: exista alimente care scad nivelul colesterolului total si cresc nivelul HDL colesterolului. Acestea sunt fibrele din legume si unele uleiuri nesaturate, continute in seminte si nuci diverse. Totusi ratia de colesterol nu trebuie sa fie zero!
Si o ultima remarca: statinele si fibratii au demonstrat in numeroase studii clinice efecte benefice certe asupra dislipidemiei, inclusiv asupra dislipidemiei diabetice. Exista si medicamente hipoglicemiante care au acest efect, unul din ele este Actos, o tiazolidindiona. Efectul acestuia este independent de efectul statinelor si fibratilor( mecanism diferit)
February 4th, 2008 at 10:40 am
[…] Mai multe despre colesterol citeste aici. […]
March 9th, 2009 at 9:10 pm
[…] mai mult despre grasimi si colesterol […]