Colesterolul este o substanta cu un renume infam in medicina. Desi are nenumarate roluri in organism si nu putem trai fara el( e prezent in orice celula a corpului omenesc), faima sa are conotatii negative complexe, in principal legate de o cauza majora de deces in lume: boala cardiovasculara.

De multe ori, plecand pe usa doctorului cu rezultatele analizelor, ne staruie in minte intrebarea: ce am mancat de am colesterolul atat de mare? Ei bine, nu trebuie sa faci neaparat excese alimentare ca sa ai colesterolul mare. Mai ales ca in organism, colesterolul este de provenienta endogena( adica sintetizat) si mai putin de provenienta exogena( din alimente).

Acum, toata lumea stie ca un nivel ridicat al colesterolului nu face bine inimii si vaselor. De ce ? Colesterolul in exces se depune pe vasele de sange, ingustand diametrul vasului afectat si impiedicand o buna circulatie a sangelui. Mai mult decat atat, depunerea de colesterol, numita si placa de aterom, atrage dupa formarea ei un proces lent, dar sigur de inflamatie a peretelui arterial, ce inrautateste si mai tare situatia sistemului cardiovascular. Pe scurt, se cheama ateroscleroza si mai bine te lipsesti de asemenea probleme. Insa nu e simplu deloc, unii oameni au colesterolul crescut fara sa fie macar supraponderali, iar unii obezi din contra au colesterolul normal. Ce e de facut? Cel mai bine ar fi sa tinem regim, sa facem miscare, sa avem o dieta cu putin colesterol, ba chiar sa consumam alimente care scad colesterolul( da, exista si asa ceva!) si sa luam medicamente numite hipolipemiante. Usor de zis…

Mai e ceva: e bine sa stim ca in sange, colesterolul nu circula singur, ci legat de lipoproteine. In functie de aceste lipoproteine colesterolul poate fi categorisit in fractii. Binecunoscute de multi sunt HDL colesterolul( cel “bun”) si LDL colesterolul( cel”rau”). Astfel, LDL colesterolul in exces( mai ales subfractia cu densitate mica) are consecinte nefaste la nivelul peretilor vaselor, fiind un marker pentru o suita de afectiuni cardiovasculare grave ( angina, infarct de miocard, accident vascular cerebral), iar HDL colesterolul are un rol protector, daca nivelul sau este suficient de mare. Raportul colesterol total/ HDL colesterol de 5:1 sau mai mic este dezirabil pentru persoanele cu risc de afectiuni cardiovasculare.

Exista insa si sceptici. Oameni de stiinta ce contesta rolul lipidelor in boala cardiovasculara s-au reunit in The International Network of Cholesterol Skeptics, ce are ca scop infirmarea teroriei lipidelor si contesta de asemenea rolul statinelor in terapia hipolipemianta. Interesant, dar e greu sa infirmi numeroase studii cu zeci de mii de pacienti. Istoria se scrie in continuare !