O alimentatie echilibrata are in vedere pastrarea nivelului trigliceridelor in limite normale.

Iata valorile trigliceridelor:

nivel optim: < 150 mg/dl

la limita: 150-200 mg/dl

nivel crescut: 200-500 mg/ dl

nivel foarte crescut: >500mg/dl

Situatii in care trigliceridele sunt crescute peste valoarea normala( hipertrigliceridemie):

consum de alcool

consum de dulciuri, zaharuri rafinate

fumat

diabet zaharat ( studii recente arata ca diabetul zaharat afecteraza in proportie foarte mare si metabolismul lipidelor, nu doar cel glucidic)

dieta cu peste 60% carbohidrati

pancreatita acuta, hipotiroidism

dislipidemie familiala, dislipidemie diabetica

obezitate, sedentarism

consum de medicamente ce duc la dislipidemii: corticosteroizi, betablocante.

Valori scazute ale trigliceridelor (hipotrigliceridemie) se intalnesc in:

insuficienta hepatica

malabsorbtie

malnutritie

hipertiroidism


Citeste mai mult despre grasimi si colesterol .