Obezitatea centrala sau obezitatea androida este descrisa prin depunerea de grasime in special in jurul abdomenului si a partii superioare a corpului.

Nu cred ca e cineva care sa n-o fi remarcat-o la mare, e genul de “burta de bere” , atat de caracteristica incat n-o mai uiti niciodata ­čÖé

Dar ea nu depinde neaparat de numarul de halbe, e mai degraba un tipar al ingrasarii, de rau augur pentru cel ce o detine. De ce? Pentru ca in mod firesc, trecand peste aspectul neplacut si jena in utilizare ( de exemplu atunci cand te legi la sireturi), cu o asemenea podoaba risti sa te pricopsesti cu alte afectiuni pe cat se poate de grave: diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic si lista cea lunga continua. Problemele cele mai mari le ridica de fapt grasimea viscerala, acea grasime stocata de organism intre organe ( in cavitatea abdominala), deoarece grasimea stocata astfel are o activitate metabolica minima.

Cand putem zice despre cineva ca are obezitate abdominala? La barbati, limita de 90 cm la circumferinta taliei si 80 la femei ne poate orienta. Medicii mai calculeaza si celebrul raport talie/ sold, care nu trebuie sa depaseasca 0,8 la femei si 0,95 la barbati. Interesant este ca acest raport este un factor de risc foarte mult luat in calcul de catre endocrinologi si cardiologi, care de comun acord sustin masuri drastice pentru a nu depasi aceste limite. Ar mai fi de discutat valorile de mai sus pentru populatia din Statele Unite, unde mai bine de 50% din populatie are serioase probleme de greutate corporala( respectiv supraponderali sau obezi).

Insa un lucru este fascinant la acest raport intre talie si sold. Daca valoarea lui la o femeie este in jurul valorii de 0.7, barbatii o vor considera foarte atragatoare, indiferent de greutatea absoluta! Similar, un barbat cu un raport in jurul valorii de 0.9 par a fi mai fertili, fiind intuitiv mai repede alesi de catre consoarte. Inca nu se stie mecanismul prin care oamenii ” masoara” din ochi aceste lucruri, dar statistic acele valori favorizeaza indivizii in ceea ce priveste capacitatea de a atrage persoanele de sex opus.

In ceea ce ma priveste, voi milita in continuare pentru 90/60/90, chiar daca raportul de mai sus imi va da cu virgula…