In diabetul zaharat, primul gest terapeutic este constituit de o etapa de tratament care va ramane valabila tot restul vietii: dieta si exercitiul fizic. Aceste doua componente ale terapiei diabetului zaharat coexista datorita rolului dietei in performantele fizice, precum si a rolului exercitiului fizic in eficienta unei diete. Si ca sa nu vina singure, dieta si exercitiul fizic sunt insotite de cateva reguli suplimentare legate de fumat si alcool. Exista putine persoane care la momentul inceperii tratamentului diabetului zaharat nu beau si nu fumeaza. Din pacate insa, nu toti urmeaza aceste sfaturi. Interesant este faptul ca pentru aproximativ o treime din persoanele cu diabet nou descoperit, dieta si exercitiul fizic sunt suficiente pentru a pastra un bun control glicemic. Denumirea uzuala folosita de catre specialisti pentru aceste reguli se face intr-o alocutiune : optimizarea regimului de viata.

Cu privire la exercitiul fizic, iata cum actioneaza acesta asupra organismului, ameliorand dezechilibrul creat de diabetul zaharat:

  • Scade necesarul de insulina
  • Creste utilizarea glucozei la celule, ajutand la normalizarea glicemiei
  • creste rata metabolismului bazal si necesarul caloric
  • scade trigliceridele din sange si amelioreaza fractiile colesterolului ( creste HDL colesterolul si scade LDL colesterolul)
  • imbunatateste debitul de sange al inimii si normalizeaza pulsul
  • imbunatateste functia respiratorie si creste consumul de oxigen in celule(creste numarul de mitocondrii)
  • are un efect benefic asupra psihicului, reducand depresia si anxietatea
  • reduce masa de grasime( mai ales grasimea de depozit, inclusiv grasimea centrala) si creste numarul de fibre musculare si masa musculara
  • permite scaderea ponderala, inclinarea balantei energetice in favoarea consumului si ajungerea la greutatea ideala ( impreuna cu o dieta corecta)

La cate beneficii are practicarea unui sport, trecem cu vederea necesitatea de a schimba tricoul si de a cumpara mai des gel de dus… Este insa bine sa faceti efort moderat, pentru a evita hipoglicemiile ( mai ales daca exista medicatie hipoglicemianta orala sau insulina). Pentru cei ce au boli asociate la care se contraindica practicarea unui sport, iata cateva sfaturi utile pentru a creste consumul de calorii prin intensificarea activitatilor normale aici.