Diabetul zaharat este o tulburare ce afecteaza metabolismul glucidic, lipidic si proteic. Pana nu demult se considera in mod eronat ca diabetul zaharat afecteaza doar nivelul glucozei in sange si metabolismul acesteia. Cercetari recente au demonstrat insa ca lipidele joaca un rol crucial in mecanismele acestei maladii, in fapt cele 3 metabolisme enumerate mai sus neputand fi considerate separat si fiind strans corelate si interdependente.

La omul sanatos, nevoia de glucoza( combustibilul energetic al organismului) este satisfacuta de 2 surse importante: alimentele si ficatul. Carbohidratii din alimente sunt transformati prin digestie in glucoza si alte zaharuri mai simple. Dupa masa, urmeaza absorbtia glucozei in intestin, de unde glucoza trece in sange, crescand nivelul in sange. In acest moment este declansata eliberarea insulinei, pentru ca glucoza transportata de sange sa poata strabate membrana celulelor, restabilindu-se nivelul glicemiei si facand posibile reactiile energetice consumatoare de glucoza.

Prin urmare, orice cauza care reduce secretia normala a insulinei sau altereaza folosirea ei la celule duce la cresterea anormala la glicemiei, cu efecte devastatoare asupra organismului. Astfel, in diabetul zaharat de tip 1 apare un mecanism imun care distruge celulele beta din pancreas, responsabile pentru producerea insulinei. In diabetul zaharat tip 2, pe fondul unei secretii aproape normale de insulina, apar modificari la nivelul receptorilor de insulina, ducand initial la o secretie excesiva de insulina, urmata de o scadere a secretiei acesteia. Ambele defecte sunt responsabile pentru evolutia bolii, ele fiind strans legate intre ele: defectul secretor si rezistenta la insulina( folosirea defectuoasa la nivelul celulelor)

Cand putem spune ca o persoana are diabet zaharat?

Diagnosticul are o componenta clinica, in baza simptomelor si semnelor, si o componenta de laborator, in baza unor valori anormale ale glicemiei.

Semne si simptome in diabetul zaharat de tip 1 – aici.

Semne si simptome in diabetul zaharat de tip 2 – aici.

Laborator – verifica nivelul normal al glicemiei, precum si valorile de diagnostic pentru diabetul zaharat –aici.