Diagnosticul diabetului zaharat
Diabet January 21st, 2008Diabetul zaharat este o tulburare ce afecteaza metabolismul glucidic, lipidic si proteic. Pana nu demult se considera in mod eronat ca diabetul zaharat afecteaza doar nivelul glucozei in sange si metabolismul acesteia. Cercetari recente au demonstrat insa ca lipidele joaca un rol crucial in mecanismele acestei maladii, in fapt cele 3 metabolisme enumerate mai sus neputand fi considerate separat si fiind strans corelate si interdependente.
La omul sanatos, nevoia de glucoza( combustibilul energetic al organismului) este satisfacuta de 2 surse importante: alimentele si ficatul. Carbohidratii din alimente sunt transformati prin digestie in glucoza si alte zaharuri mai simple. Dupa masa, urmeaza absorbtia glucozei in intestin, de unde glucoza trece in sange, crescand nivelul in sange. In acest moment este declansata eliberarea insulinei, pentru ca glucoza transportata de sange sa poata strabate membrana celulelor, restabilindu-se nivelul glicemiei si facand posibile reactiile energetice consumatoare de glucoza.
Prin urmare, orice cauza care reduce secretia normala a insulinei sau altereaza folosirea ei la celule duce la cresterea anormala la glicemiei, cu efecte devastatoare asupra organismului. Astfel, in diabetul zaharat de tip 1 apare un mecanism imun care distruge celulele beta din pancreas, responsabile pentru producerea insulinei. In diabetul zaharat tip 2, pe fondul unei secretii aproape normale de insulina, apar modificari la nivelul receptorilor de insulina, ducand initial la o secretie excesiva de insulina, urmata de o scadere a secretiei acesteia. Ambele defecte sunt responsabile pentru evolutia bolii, ele fiind strans legate intre ele: defectul secretor si rezistenta la insulina( folosirea defectuoasa la nivelul celulelor)
Cand putem spune ca o persoana are diabet zaharat?
Diagnosticul are o componenta clinica, in baza simptomelor si semnelor, si o componenta de laborator, in baza unor valori anormale ale glicemiei.
Semne si simptome in diabetul zaharat de tip 1 – aici.
Semne si simptome in diabetul zaharat de tip 2 – aici.
Laborator – verifica nivelul normal al glicemiei, precum si valorile de diagnostic pentru diabetul zaharat –aici.
January 30th, 2008 at 9:38 am
[…] De aceea se face acest test de “provocare”, care consta in consumul unei cantitati de 75 g glucoza dizolvata in apa( gustul nu e tocmai placut, adica e cam prea dulce) . In mod normal se masoara glicemia inainte de test, si apoi la momentele 30 minute, 60 minute si 120 minute dupa ce ati baut paharelul cu solutia de glucoza. Este foarte important sa aveti o activitate obisnuita pe parcursul celor 2 ore, nici nu prea se poate altfel, ca doar sunteti la spital sau policlinica; ideea era sa nu alergati sau sa faceti lucruri dificile, inclusiv sa va stresati aiurea. Din proprie experienta e cam neplacut sa dai 4 probe de sange, si o cantitate ceva mai mare decat de obicei la spitalele mari unde se dozeaza si insulinemia( adica masoara cata insulina se descarca la acest stres glicemic). Eram destul de lesinat la ultima dozare si imi cam parea rau ca am facut de bunavoie acest test, dar eram speriat de o valoare cam mare a hemoglobinei glicozilate, de 5.7%, aproape de limita superioara ( la omul sanatos variaza intre 4-6%). Rezultatele la glicemii vin repede, la unele spitale chiar in aceeasi zi, iar citirea lor poate orienta specialistul daca exista un risc mai mare de diabet zaharat. […]
July 20th, 2008 at 12:20 pm
In planul individual de supraveghere am risc inalt de diabet zaharat tip 2 cu valoare risc 17,00.Ce inseamna ? Ca am glicemia 17,00?Glicemia la testare are val . de 98,00.VA MULTUMESC!
February 16th, 2009 at 11:28 pm
[…] diabetic este de multe ori un semn clinic ce apare inaintea stabilirii diagnosticului de diabet zaharat. Lipsa sensibilitatii periferice in prima faza, urmate de ulceratii, ranile cu vindecare lenta sau […]
November 9th, 2009 at 7:02 pm
Vă rog sa-mi da-ti si mie un regim pentru diabetici. cel pe care mi l-a dat medicul curant nu merge. Imi trebuie pentru tatal meu , care are 65 de ani si 100kg şi nu reuseste să slăbeasca . are atat glicemia cat si colesterolul destul de mari.
November 20th, 2009 at 10:54 am
Medicul specialist poate stabili un regim in functie de mai multi factori, nu exista un regim universal valabil pentru un diabetic, poate niste linii generale pentru o dieta. Sunt importante varsta, indicele de masa corporala, obiceiurile alimentare etc. Din pacate nu pot sa va ajut in felul asta, nu este posibil pentru cineva sa faca o dieta de succes cu atat de putine date.
April 15th, 2011 at 10:21 pm
Buna ziua!! Am o nelamurire,diabetul poate aparea din cauza ca manaNc multe dulciuri??? sau e doar un mit.VA MULTUMESC