Daca te-ai hotarat sa mergi la medic pentru prima oara sa iti controlezi mai amanuntit o glicemie descoperita intamplator sau e doar o vizita de rutina, nu uita sa verifici cu medicul tau urmatoarele:

Glicemia si Hemoglobina glicata (HB A1c)

In diabetul zaharat, glicemia poate sa cresca peste limitele admise sau poate sa scada, in urma tratamentului cu insulina sau medicatie orala. Citeste mai mult despre valorile normale ale glicemiei.

Colesterolul total, HDL colesterolul si LDL colesterolul, Trigliceridele

O componenta importanta a diabetului zaharat este data de dislipidemia diabetica. Este firesc sa verifici daca aceste valori sunt normale sau au valori ingrijoratoare; daca da , un tratament hipolipemiant este indicat pentru a minimiza riscul cardiovascular. Citeste mai mult despre limitele normale ale lipidelor plasmatice

Examenul fundului de ochi

In diabetul zaharat, una din complicatiile cronice o reprezinta retinopatia diabetica( afectarea cronica a retinei). Scaderea acuitatii vizuale poate fi un semn de retinopatie ce trebuie imediat semnalizata medicului curant. Uneori, un control mai bun al glicemiilor se insoteste de acest efect nedorit.

Sumarul de urina

O alta complicatie cronica a diabetului zaharat afecteaza functia renala. In nefropatiile diabetice anumite valori de laborator sunt modificate si pot atentiona medicul curant despre gradul de afectare a rinichilor.

Examinarea picioarelor ( sau si mai bine un control de rutina neurologic)

Piciorul diabetic este de multe ori un semn clinic ce apare inaintea stabilirii diagnosticului de diabet zaharat. Lipsa sensibilitatii periferice in prima faza, urmate de ulceratii, ranile cu vindecare lenta sau stadiile mai avansate sunt motive pentru o ingrijire atenta a picioarelor in boala diabetica.