Diabetul instabil
Diabet February 12th, 2008
Diabetul instabil este un termen folosit de specialisti pentru a descrie cazurile de diabet zaharat cu un control glicemic greu de realizat, datorita unor variatii anormale ale glicemiei( glucoza in sange). Asta inseamna ca uneori gucoza are un nivel prea ridicat in sange (hiperglicemie), alteori acest nivel coboand periculos de mult ( hipoglicemie), iar acest lucru se intampla mult prea imprevizibil, punand in dificultate medicul curant, si chiar atentand la viata individului prin riscul de coma hipoglicemica sau prin aparitia complicatiilor diabetului mai devreme in evolutia bolii.
De obicei, diabetul instabil este intalnit la diabetul zaharat de tip 1, in formele cu control glicemic inadecvat, dar de asemenea poate sa descrie cazuri de diabet zaharat tip 2. Cel mai adesea afecteaza pacienti tineri ( intre 15 si 30 de ani), dar poate fi intalnit uneori si la pacienti mai in varsta cu diabet zaharat tip 2.
Cauzele diabetului instabil pot fi de natura socioeducationala, dupa cum urmeaza:
-
Alimentatie nesanatoasa ( absenta unor reguli de dieta potrivite diabetului zaharat)
-
Stresul
-
lipsa exercitiului fizic, cu o insulinorezistenta crescuta
-
probleme in administrarea insulinei sau a medicatiei hipogliceminante
- lipsa automonitorizarii( masurarea glicemiei cu un glucometru acasa)
Cateodata, diabetul instabil apare la unii pacienti care nu recunosc crizele de hipoglicemie.
Cum se recunoaste diabetul instabil? Semnele diabetului instabil sunt:
- schimbari bruste ale glicemiei, resimtite de catre pacient
- alternarea perioadeler de hipoglicemie cu cele de hiperglicemie
- glicemii matinale( “a jeun”) cu variatii foarte mari, mai usor de depistate de pacientii care se automonitorizeaza
Totusi, folosirea unei singure determinari nu poate face dovada unui diabet instabil. la persoanele care tin o evidenta a glicemiilor insa, acest lucru e mult mai usor de facut de catre specialist. De multe ori insa este necesara spitalizarea pentru a fi identificate cauzele producerii diabetului instabil.
Pentru a preveni aparitia diabetului instabil trebui luate o serie de masuri, cum ar fi:
- ajustarea dozelor de insulina
- monitorizarea frecventa a glicemiei, prin folosirea glucometrelor sau a sistemelor de monitorizare continua a glicemiei(CGMS)
- respectarea dietei si a exercitiilor fizice, chiar si moderate
- educatia pacientului
- modificarea schemei terapeutice sau a agentului hipoglicemiant oral ( de exemplu renuntarea la sulfoniluree in favoarea metforminului sau a tiazolidindionelor )
- folosirea pompei de insulina sau a transplantului de celule beta pancreatice in cazurile foarte delicate
February 13th, 2008 at 2:58 pm
La noi in tara se pot folosi sisteme de monitorizare continua a glicemiei(CGMS)?
Cam cat costa un astfel de dispozitiv si in ce localitate din Romania poate fi “instalat” un astfel de dispozitiv
February 14th, 2008 at 12:37 am
In centrele universitare exista sisteme CGMS. Preturile variaza de la un producator la altul. Daca vrei sa iti cumperi nu prea se justifica, mai degraba apelezi la un specialist. Costul foarte mare este din cauza consumabilelor(catetere) care sunt de unica folosinta.
June 4th, 2008 at 6:53 pm
anul trecut(dupa stresul cu bacul, inscrierea la facultate si alte probleme personale) am facut acele analize gratuite (sper ca s-a inteles despre ce analize vorbesc) si abea saptamana trecuta din pura curiozitate am fost la medicul de familie pt a afla starea sanatatii mele. Spre uimirea mea mi s-a spus k nivelul glicemiei era de 104. Urmatoarea zi mi s-a recoltat sange pentru o noua serie de analize de unde am aflat k nivelul glicemiei a scazut la 90. Imi poate spune si mie cineva ce tip de diabet am? Si ink ceva: ar trebui sa o las mai usor cu stresul si cu nervii, spun asta pentru k eu nu sunt o mare consumatoare de dulciuri. Pot spune k sunt si luni de zile knd nu pun gura pe zahar. Pur si simplu nu simt nevoia de a manca dulce. multumesc anticipat!
January 8th, 2009 at 10:42 am
glicemia poate creste in conditii de stres( de exemplu inainte de un examen important). Totusi nu e cazul sa te alarmezi, valorile spuse de tine sunt sub limita de 110mg/ dl.
March 21st, 2009 at 3:53 am
Buna!
Costurile unui sistem de continua monitorizare a glicemiei (CGM) sunt foarte mari, intr-adevar, dar se pot cumpara si din Romania. Minimed are reprezentanta si aici. Eu abia mi-am comandat unul si abia astept sa vina.
Abia mi-am instalat o pompa de insulina si Cgm-ul ma va ajuta sa-mi ajustez rata bazala 😀
March 23rd, 2009 at 11:25 am
CGMS este una din cele mai eficiente metode de a pastra glicemiile in limite normale. Felicitari pentru pasul facut. Investitia facuta este pe deplin justificata!
July 28th, 2011 at 8:07 am
Buna ziua!Ma numesc Denisa,am 16 ani si sunt din Arad.Am diabet tip 2 de la 12 ani pentru care urmez regim si tratament cu siofor…M-ar interesa si pe mine un sistem de monitorizare a glicemiei.Poate cineva sa imi spuna cat costa,de unde pot cumpara?Va las adresa mea de e-mail daca nu vreti sa vorbim in privat.