Trigliceridele sunt o categorie de grasimi aparte in organismul uman, activitatea metabolismului lipidic fiind legata foarte strans de aceste substante.

Trigliceridele reprezinta o rezerva energetica strategica in corpul nostru. Acestea se gasesc sub forma de grasimi, atat in tesutul adipos, cat si in alte tesuturi.

Nivelul normal al trigliceridelor este mai nou sub limita de 150 mg/ dl. Citeste aici despre valorile normale ale trigliceridelor.

Un nivel de peste 150 mg/ dl inseamna ca exista un risc variabil ca aceste grasimi sa fie depuse pe vasele de sange, proces denumit ateroscleroza, si este un prim pas in dezvoltarea unor boli cardiovasculare ( cele mai cunoscute sunt infarctul de miocard si accidentele vasculare, cerebrale si non cerebrale).

Nivelul de trigliceride creste la nivel sangvin, atunci cand aportul caloric este mult mai mare decat ceea ce se consuma prin activitatile de zi cu zi, dar si din cauza unor factori ce tin de starea de sanatate a fiecaruia si de o alimenttie care include dulciuri in exces sau alcool, chiar si in cantitati moderate. Excesul de trigliceride se stocheaza in tesutul adipos sub forma de grasimi, pentru a fi utilizate atunci cand nivelul glicemiei scade mult( in post, in diete hipocalorice, in infometare). Cand cantitatea de trigliceride se incadreaza in limitele normale, nu exista niciun risc pentru organism, din contra acestea contribuie la mentinerea unei stari optime a organismului.

In unele diete sarace in grasimi exista riscul sa avem un nivel foarte scazut al trigliceridelor, cu consecinte uneori nefaste asupra metabolismului nostru. De aceea o dieta echilibrata trebuie sa contina grasimi, de preferinta vegetale si grasimi din peste. Este binecunoscut efectul consumului de ulei de peste in combaterea hipertrigliceridemiei. Unele diete( dieta mediteraneana e un exemplu) contin cantitati crescute de peste si fructe de mare tocmai pentru a furniza grasimi esentiale, unele cu efect hipolipemiant – uleiurile cu continut de omega 3 si omega 6.