Am un amic tare necajit. Sufera de mai multa vreme de o boala numita hernie hiatala. Si din aceasta cauza nu poate manca orice. Mai mult, de la o vreme a luat si in greutate. Ceea ce complica si mai mult situatia, pentru ca pe masura ce castiga in greutate, stomacul devine mai lenes si gradul herniei creste.

Dar ce este de fapt hernia hiatala si ce insemnatate are asupra corpului.? Asta inseamna ca o parte din stomac trece in cavitatea toracica prin hiatusul esofagian al diafragmului. Ca si cum stomacul s-ar intoarce pe dos in sus, ca un ciorapel, intrand in esofag. Doctorii spun ca apare reflux esofagian, pentru ca o parte din mancarea partial digerata si cu PH mai acid trece inapoi in esofag. Inchipuiti-va tot acidul ala sa-ti vina pe gat, nu e prea placut: simti o greata si un disconfort de zile mari. Si, evident, riscul de ulcer esofagian( o boala mai rara, constand in iritatia cronica a mucoasei esofagului, mergand pana la perforatii si ajungandu-se la “cutit”, adica la sala de operatii) este mai mare, pot aparea sangerari si arsuri resimtite foarte neplacut de amicul meu.

Disconfortul este in special mai mare cand se consuma mese mai bogate in calorii ( dupa dulciuri si grasimi, sau mancaruri gatite grele: afumaturi, drob, sarmale si alte bunataturi) , culminand cu dureri in”cosul “pieptului , mai ales in pozitia orizontala sau cand te apleci. De aceea reluxul esofagian trebuie evitat cat mai mult.

In general, nu se ajunge la cutit decat rareori. Cel mai bine este sa tii o dieta (se cheama terapie nutritionala) care sa protejeze prin evitarea stresului de natura chimica, scaderea presiunii din abdomen, consumul de alimente si lichide la temperatura camerei si consumul de lichide intre mese (nu in timpul mesei sau imediat dupa masa), oricat de mult ti-ar face cu ochiul gurita de limonada sau paharul de vin. mai bine este sa mananci sanatos, chiar daca pare o corvoada la inceput; te vei simti mai bine.

Deci, se vor evita mesele bogate, cu continut mare in grasimi. Deci fara fripturi uriase, pomana porcului si ciorba de burta. Cu atat mai putin berea, vinul, cafeaua sau sucurile de fructe foarte dulci, pentru ca produc fermentatie si cresc presiunea in abdomen. Trebuie consumate legume si fructe cu continut ridicat de fibre, pentru a evita constipatia.

Sa nu mai zic de tutun, gata cu el! Nici ciocolata sau cafeaua nu sunt prieteni buni. hainele stramte iarasi nu fac prea bine, stimuland refluxul si aparitia simptomelor.

Efortul fizic trebuie sa fie moderat, evitandu-se exercitiile care solicita peretele abdominal. Ideal este ca dieta sa permita scaderea in greutate pana la greutatea ideala, pentru cazurile de obezitate asociata sau la supraponderali.

Raducule, iti tin pumnii!