Nu va mirati, expresia ” calorii negative”, recent introdusa in limbajul nutritionistilor, nu sfideaza in vreun fel termodinamica. Este modul concret de a denumi acele alimente care necesita un consum mai mare de energie pentru digestia lor decat continutul lor caloric. Caloriile negative ale unor alimente se refera de fapt la efectul acestora, in fapt orice aliment avand un continut caloric oarecare.

Sa luam un exemplu: 100 de grame de broccoli au un aport caloric de 25 calorii, iar digestia lor necesita 80 calorii. Cu ajutorul acestei legume au fost arse 55 calorii… Nimic magic pana acum, si conceptul poate ca nici nu este atat de nou. Cum credeati ca functioneaza cura cu ciorba de varza? Hm…Interesant esta insa faptul ca exista peste 100 de alimente ce pot aduce un asemenea beneficiu.

Legume : sfecla, telina, broccoli, varza, morcovi, castraveti, ardei iute, andive, usturoi, salata verde, ceapa verde, spanac, papaya si lista poate continua!

Dar sunt si fructe care intra in acesta categorie : mere, ananas, lamaie, grapefruit, mandarine, afine, capsune.

Atentie! O dieta bazata exclusiv pe aceste vegetale poate duce la malnutritie . Ele trebuie considerate ca parte din dieta zilnica, si este o realitate faptul ca alimentatia in anul 2008 duce mare lipsa de legume si fructe proaspete… In zilele noastre, nu exista dieta care sa nu contina o ratie zdravana de calorii negative, sau cum s-or mai numi. Poate doar dieta Atkins sa nu tina cont…