Imi suna cunoscut. Cutare vrea sa slabeasca, a inceput sa se duca la sala. Colega de birou la fel, dar ea a ales sa tina o dieta draconica. Mai stiu pe cineva care se duce la salsa ( am vazut recent un film cu Banderas, prof de dans pentru o gasca de retarzi, oare asa de mult a impresionat-o spaniardul?). Si e si nebunica, deodata s-a facut lactovegetarian, vrea sa mearga prin Nepal, si a citit ca daca renunta la carne se purifica de-a binelea si va trai mai mult. Vreau sa spun altceva: toti cei de mai sus au un punct comun, indiferent care ar fi actiunile: vor cu adevarat sa ajunga la greutatea ideala. Bun, pe asta am inteles-o, dar ce sansa are fiecare din cei patru?

In primul rand, Cutare se duce la sala, dar nu tine nici un fel de dieta. Mancand normal( adica normal pentru el) , ba chiar cu prea multa carne, se expune la un risc oarecare de a-si forta ficatul cu tonele de proteine din alimente. Unde mai pui ca nici nu bea apa, iar seara mananca orice, clar are o digestie grea, lipsa fibrelor duce la un tranzit incetinit… I se pare ciudat ca nu slabeste. Noua nu!

Trecem la colega . Aici e alta dracovenie; dupa ani de zile in care a mancat dulciuri in prostie, deodata taie glucidele cu absorbtie rapida. Nu doar atat, le si inlocuieste cu glucide bogate in amidon, dar din pacate nu-si calculeaza cate anume… mare pacat, eram gata gata sa o felicit ca stia pana si de grasimile nesaturate, dar dupa 2 saptamani, arata slabita, obosita, nu mai avea randament la munca, irascibila pana in varful urechilor. A renuntat sa tina cura si a luat inapoi 4 kg in 3 zile. Slabise 6, era asa de fericita!

Cineva deja avea 4 kg date jos cand s-a inscris la cursul de dans. De fapt, ea mananca demult doar fructe dimineata, mancare gatita la pranz si seara o scalda cu chips si covrigei. Seara inseamna noaptea pe la 2, internauta de fel, cu 3 pahare de martini pe langa… La sala de dans merge doar de 2 ori pe saptamana, ca e cam scump. Cum alt sport nu face, rezultatul se lasa asteptat. A mai dat jos un kilogram, dar ar vrea mai mult…

Nebunica e mort dupa pacea mondiala. Traficul nu-l mai intereseaza, merge pe jos mult, se odihneste si citeste( ei, ce lucru rar in zilele noastre) Si el merge la sala, dar la el la sala se canta in formatie, nu exista nici o gantera, si el se umple de endorfine; cu chitara bass in mana, nici macar nu-i mai e foame. Cat despre dieta, e convins ca e pe calea cea buna, dar nu stie ca in cascavalul de harlau si in laptele integral pus rece peste mana de cereale exista prea mult colesterol. Crede ca e sanatos tun, dar nu a verificat asta vreodata. Burtica ii capata contur, dar el o pune pe seama varstei, doar nu mai are 19 ani, nu? Si e chiar fericit ca s-a implinit , avea picioarele prea subtiri. Da, e fericit ca a luat vreo 4-5 kg. Nerecomandat celor hotarati sa slabeasca….

Ma uit inapoi la cei 4 si spun: colega era foarte aproape. E prima oara cand vede , pe propria piele, efectul yo-yo . Si inca la ea nu e descrirea tipica. daca s-ar fi ingrasat la loc dupa oprirea curei cu vreo 8 kg, incepea sa semene. A luat insa cea mai buna decizie: data viitoare se duce la nutritionist!