Carnati, toba , lebar, friptura – cam asa arata “salata” romanului iarna. Din pacate, o astfel de masa, chiar si daca nu ai face exces in cantitate, nu contine prea multe vitamine. Si totusi, de ce nu suferim ? Ce anume ne ajuta sa trecem peste iarna fara sa simtim pe pielea noastra lipsa vitaminelor?

In mod curios, dezvoltarea industriei alimentare din ultimii 50 de ani a avut un impact major asupra unor boli ingrozitoare din trecut. Lipsa vitaminei C, bunaoara, este aproape inexistenta in lumea moderna, pentru ca accesul la alimente a devenit mult mai facil ca in trecut. Este cunoscut experimentul de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial, undeva in Anglia, in care o lipsa a vitaminei C (greu de imaginat astazi) a dus la aparitia scorbutului in numai 4 saptamani.

Acum insa este usor sa cumperi portocale de la orice colt de strada pe timp de iarna ( si aici voi ruga nostalgicii pentru Ceasca sa se abtina de la comentarii) si in felul acesta sa fii ferit de aceasta boala cumplita : scorbutul. Odinioara aceasta avitaminoza ucidea multi marinari plecati pe oceanele lumii, astazi este practic abolita. Vitamina C(acidul ascorbic) are un rol esential in metabolismul si formarea colagenului, prezent in toate membranele celulare si in tesuturi conjunctive sau piele. Exista chiar speculatii privitoare la evolutia omului din primate, in care vitamina C joaca un rol important in accelerarea procesului de transformare din primate in hominide, prin pierderea abilitatii metabolice a  formarii acestei vitamine in corp.

Putem insa sa exploram si o latura mai gustoasa a citricelor in bucatarie. Sa nu uitam de renumita rata cu portocale, o prezenta constanta in restaurantele asiatice, care a fost ridicata la rang de arta de Jamie Oliver. Exista si pe meleaguri mioritice entuziasti care au incercat si au reusit retete minunate; una e a lui Crazymothercooker, mai veche, dar fara doar si poate clasica. Asa ca, domnilor si doamnelor cu costita afumata in gand, schimbati traditionalul purcel cu o rata cinstita, si muratura sarata cu portocala dulce si parfumata, rodie, para sau ce va mai imaginati voi.

Si daca epopeea gusturilor dintr-o asemenea reteta nu va convinge, aflati ca un exces relativ de vitamina C are un impact pozitiv asupra bolii cardiovasculare, in principal prin efect benefic asupra tensiunii arteriale.

Va pun aici, in loc de final, o lista de fructe care contin vitamina C in belsug:

portocale, clementine, mandarine, minole,  grapefruit, lamai si limeta, fructul pasiunii, afine, coacaze si alte fructe de padure, caise, zmeura , piersici, capsune, ananas, kiwi,  mango, prune, struguri.