M-am bucurat tare mult sa aflu ca dupa 6 weekenduri de haladuit prin Romania urmeaza legata urmatoarea iesire pe coclauri chiar de 1 Mai: a venit randul Bulgariei, cu al sau râu ascuns din sud est, Ropotamo, sa fie controlat pe indelete de frumuseti. Plecarea in aceasta tura nu trebuia sa fie o surpriza: cunosc bine zona deltei Ropotamo, situata intr-o salba de orase frumoase, Sozopol fiind doar una din asezarile de la Marea Neagra si bulgareasca dragi mie.

Mergem cu fruntea sus catre aceasta zona putin cunoscuta din “Bulgaristan”: aici esti ferit de hoardele de turisti care dau navala la Albena, Nisipurile de Aur si Varna. In schimb, te “consolezi” cu doua orase cetate ce evoca timpuri vechi: atat Nessebar, cat si Sozopol sunt orase ce seamana izbitor cu cetatile croate de la Adriatica: Dubrovnik, Sibenik, Trogir, Zadar, Split etc.

Cand ajungi in Sozopol prima oara, e bine sa stii ca centrul vechi al orasului, adica exact zona cu ziduri si biserici vechi, are vedere la vechiul port. Asta inseamna ca mergi pe o faleza ciudata, pe care si-au aruncat unii vilele intr-o maniera nu tocmai incantatoare; acest drum serpuieste cu marea in stanga, pana vezi intrarea in port si in orasul vechi. Din fericire, orasul nou, plin de blocuri si hoteluri, nu se vede mai deloc din port; daca insisti cu o plimbare pe faleza le vei zari pana la urma.

Dar de ce sa pleci din orasul vechi? Aici te imbie mirosul de peste prajit, invitatiile zgomotoase ale ospatarilor plictisiti ce sprijina usa vreunei mehana ( asezamant cultural de mancat si de baut, adica pe romaneste circiuma), magazinele de suveniruri sau tarabele cu munti de inghetata. Fiind un oras mai spalat si mai normal decat la noi, in zona isorica intalnesti case de lemn vechi, tipice pentru arhitectura din secolul 18, cu balcoane ce tasnesc in stil agravitational deasupra strazilor inguste si intortocheate. Seara poti sa lenevesti daca vrei intr-o cofetarie sau intr-un bar de narghilele, sau pur si simplu poti sa admiri marea, portul, batranii care pescuiesc langa mal. Sa nu uitam si influenta turceasca: iti poti lua salvari, covoare sau doar un turban de la una din tarabele ce mustesc de nimicuri, poti sa incerci cataiful si baclavalele locale, ca sa nu mai spun de vanzatorii de inghetata care au munti din savuroasa combinatie de lapte, fructe si gheata in vitrine apetisante. Un fapt este ca inghetata consumata vara, in cantitati rezonabile, este o alegere savuroasa si fara prea multe calorii, asa cum s-ar crede.
Revenind la oile noastre, am constatat ca o vacanta in Bulgaria, dincolo de frumusetea locurilor prin care am peregrinat spre Ropotamo, ofera si o portie buna de .. vitamine. Luand in considerare ca orice bulgar mai gospodar are o sera in curte, magazinele si micile “mehana” abunda in zarzavaturi proaspete, fructe si feluri de mancare bogate in vitamine trebuincioase noua, in special in timpul verii.

La ei am mancat rosii foarte gustoase, dar si castraveti proaspeti sau vinete pregatite in feluri de mancare delicioase, cu continut redus de calorii si bogate in fitonutrienti, precum Kyopolu( un fel de salata de vinete cu rosii si ardei copti, dementiala la gust). Si de ce sa mananci ciorba obisnuita cand te poti racori, in mod traditional, inainte de felul principal, cu o supa numita Tarator? Ea se serveste intotdeauna rece si contine iaurt, marar si castraveti, totul asezonat cu putin usturoi proaspat pentru aroma. Este un fel de mancare foarte usor, potrivit pentru a completa un pranz usor, cu legume inabusite la sach. Iata cum poti merge la restaurant si sa nu faci excese calorice? Daca totusi nu esti vegetarian convins, puiul preparat in oale de lut sau pe sach este foarte gustos, datorita condimentelor bulgaresti tipice, unul din ele fiind Sarena Sol, un amestec de ierburi, mirodenii si sare cu care vecinii nostri pregatesc multe preparate din carne.Tot la ei se mananca mult miel si iepure prin restaurante, cu ajutorul unor retete originale, care dau un gust deosebit acestor tipuri de carne.

Dar hai sa trecem la desert…Daca totusi nu v-ati lasat atrasi de inghetata delicioasa din centru, puteti cere de la chioscurile din zona un fresh de fructe, iar pentru nostalgici exista nectarul bulgaresc de piersici, caise si mai stiu eu ce, gros si bogat in fibre vegetale din pulpa fructului. E bun si desertul lor cu branza, miere si nuca, insa e bine sa stiti ca multe calorii din desert dupa masa nu sunt bune in fiecare zi.

Tot in Sozopol ai parte de o experienta foarte placuta daca esti adeptul unui sport de apa numit snorkeling. Fata de marea de la noi, zona are o apa mult mai limpede, cu o fauna marina variata, cumva asemanatoare cu a noastra, dar generoasa cu ochelarii de apa bine pusi pe fata.

Chefali, hanus si guvizi sunt usor de zarit intre alge; mai greu e cu acei caluti de mare, greu de vazut pe vremea asta. Mai interesanta a fost intalnirea cu un cormoran mare, care m-a asteptat cuminte pe tarm sa imi termin tura subacvatica, lasandu-ma sa ma apropii de el la mai putin de 2 metri inainte sa zboare in larg. Ca si la noi, midiile sunt usor de gasit in restaurante, va recomand sa incercati un castron zdravan de midii proaspete, in multe locuri am incercat si sunt delicioase.
Lasam Sozopolul in urma si intram in patria fluturilor si a pasarilor de apa, langa raul Ropotamo.

De fapt, delta raului este un mic estuar, dar aspectul sau, cu vegetatie bogata, cu salcii care ating pamantul datorita crengilor bogate duce cu gandul la zona deltaica. Aici poti vedea o sumedenie de specii interesante de pasari, dar si herpetologii s-ar simti la ei acasa cu o varietate de serpi si soparle ce se insoresc pe maluri. De la banalul sarpe de casa pana la ultima pasare, zona ramane salbatica si atractiva pentru iubitorii de specii distincte de ale noastre.

Am plecat de aici cu speranta ca toate aceste frumuseti vor fi pe meniu si in concediile sau peregrinarile voastre.

Proiectul Deltele Europei este un proiect de travel blogging initiat de Wildescapes, cu sprijinul Doppel Herz si Romtelecom. Partener logistic: Paralela45.