Ajuns in Paris, nu am putut sa nu remarc rolul vinului in imaginea generala a capitalei Frantei. Nu sunt un fan infocat al vinului, dar sunt impresionat de vinurile frantuzesti. Nu pentru ca ar fi cele mai bune din lume; e o bataie mare pentru suprematie cu italienii, cel putin in Europa. Ci pentru ca oamenii in Franta au o cultura a vinului: prefera vinul sec, citesc etichetele, refuza vinul politicos, dar ferm, angajeaza somelier in restaurant si asa mai departe. Un exemplu trait de mine m-a impresionat: am intrat intr-un club unde erau multi pusti, si ce credeti ca am vazut pe mese? Nu red bull si sucuri cu zahar, ci…vin! Acum nu sunt un fan al consumului exagerat de alcool, dar sa stiti ca vinul nici nu e considerat bautura alcoolica, ci aliment! Asa ca in club se consumau alimente de zor; se pare ca febra red bull , atat de contestata de medici, nu e chiar asa mare in Franta, comparativ cu Romania. Si la maxx se bea vin, dar vin dulce: busuioaca de bohotin tine locul sticlei de jack la studentii nostri petrecareti. Scriam nu de mult de paradoxul din sudul Frantei, acum am avut ocazia sa il si degust, si vinul chiar nu a fost rau….