De mult, cand am vizitat prima data Croatia si nu stiam macar de existenta parcului national Plitvice Iezera, un nene batran mi-a soptit intr-o seara  ca am gresit cand am luat-o spre Rijeka, in drumul spre coasta  Dalmata  in graba, fara sa stiu ce pierd pe drum.

Ascuns intre munti salasuieste un loc de poveste, rupt din istoria zbuciumata a planetei, dar dinamic si bogat in fauna si flora.

Sa calci pe meleaguri croate si sa nu vezi parcul Plitvice e un pacat imens. Un complex asa mare de lacuri si cascade spectaculoase, cu apa verde malachit in care inoata cu voiosie pesti mari si mici merita vizitat, in ciuda pozitionarii parcului in mijlocul tarii, departe de frumoasa coasta a Adriaticii.

Fara indoiala cineva i-a invatat bine pe croati sa-si valorifice frumusetile. La intrarea in parc gasesti o parcare bine sistematizata( cu un pret pe masura), magazin de suveniruri, toaleta, bufet, sistem de bagaje temporar cu incuietoare( daca indraznesti sa vii pe motocicleta, nu e rau sa ai unde sa iti lasi casca si o parte de echipament). Uimirea calatorului continua cand, indiferent de traseul ales sau de lungimea sa, afla ca va fi transportat cu vaporasul pe unul din iezere si cu un soi de titicar pe alei special amenajate exact in inima parcului.

Aceste trasee impletesc transportul de acest soi cu zone de trekking, pe poteci cocotate pe dealurile parcului, cu privelisti si puncte de belvedere bine marcate sau, din contra , pe carari situate chiar pe malul lacului, unde ratele isi disputa pestii mici .

Semnele de orientare sunt la tot pasul, indicand traseele notate cu litere sau zonele de interes unde poti poposi pret de o inghetata.

 

E bine sa stiti ca un traseu scurt dureaza 2-3 ore( cu tot cu timpul alocat pentru poze), iar vizitarea intregului complex dureaza cam o zi de lumina( 6-8 ore). Va las sa va delectati cu cateva instantanee surprinse si va doresc sa vedeti voi insiva aceste cascade repezi, amestecate in padurea bogata de foioase.

 

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener auto: Ford Romania. Partener foto-video: Olympus Romania