Sunt lucruri simple, le spun de fiecare data, insa putini oameni tin cont de vreo  regula pentru a avea o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Ceilalti ( adica majoritatea) gasesc multe motive si scuze pentru a-si continua obiceiurile alimentare nesanatoase. Si mai e o categorie care imprumuta diverse reguli ( cel putin indoielnice), auzite din diverse surse, care mai mult fac rau decat bine. Exemplul clasic: “Eu nu mananc  paine de 6 luni”…

Pe scurt, alimentatia noastra trebuie sa contina 6 principii de baza: proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, saruri si apa. Aceste 6 principii trebuie sa participe intr-o anumita proportie in dieta zilnica a unei persoane ( adult sau copil). Dificultatea omului obisnuit consta in a gasi cele mai bune surse pentru aceste principii alimentare. Pentru ca la fiecare din cele 6 principii necesare in mod obligatoriu in dieta zilnica, omul are alegeri de facut, de multe ori influentate puternic de societatea moderna si de rigorile impuse  de magazine alimentare, distribuitori si mai ales producatori de produse alimentare.

In cazul proteinelor, o greseala tipica este pentru o anumita categorie de persoane evitarea produselor de origine animal, mai ales carne. Consecinta fireasca este ca organismul sufera, iar lipsa unor anumiti aminoacizi, gasiti doar in proteinele din carne, poate duce in cazuri severe la malnutritie. La randul lor, grasimile sunt o categorie extrem de hulita de nutritionisti, dar ultimele cercetari arata ca anumite tipuri de grasimi ( atat animale cat si vegetale) ne ajuta sa avem o inima sanatoasa mai mult timp. Uleiurile nesaturate si polinesaturate din nuci, seminte, masline sau peste oceanic scad colesterolul si previn bolile cardiovasculare. Dar si unele produse animale cu continut de grasimi sunt binevenite in dieta noastra.

Daca ar fi sa alegem intre produsele lactate, iarasi, nu exista “ cea mai buna branza” sau “cel mai bun lapte”. Oamenii alearga dupa produse naturale “ de la tarani”, dar de multe ori aceste produse pot fi infestate bacteriologic sau chimic, in ciuda etichetei “ produs natural”. De aceea e greu sa te hotarasti cum e mai bine pentru tine sau pentru cei dragi! O alegere gustoasa si sigura din punct de vedere al riscului microbiologic o reprezinta o serie de produse ambulate in cutii din carton, cu un ambalaj special (tetrapak). Acest tip de ambalare in vid asigura unei bucati de branza stabilitatea necesara in timp, fara a mai fi necesare diverse adaosuri. Branza de tip “feta” de la producatorul Arla, ambalata in acest fel, contine si ulei de palmier, contribuind la gustul deosebit al acestei specialitati si aducand un aport de vitamina E si beta caroten. Cu un continut de grasimi de 20 %, mai putina sare si doar 240 kcal/ 100 grame, acest tip de branza merge de minune la un sandwich pentru micul dejun sau pachetul de la pauza mare pentru copii, si in egala masura intr-o salata greceasca / bulgareasca/ mediteraneana pentru cei mari. Si sunt convins ca si bunica ar invarti niste placintele foarte bune, cu branzica asta inauntru. Totusi tineti cont si de alte tipuri de branza ( cas, mozzarella) cu continut redus de sare( sodiu) si grasimi, cu continut caloric redus.