Cred ca nu sunt foarte exagerat daca spun ca destinatia mea preferata de vacanta este … undeva in Balcani. Si daca acest lucru se intampla de aproape 10 ani de zile, este pentru ca nu ma pot satura de comorile acestei regiuni, indiferent ca merg in Grecia prin Thassos la snorkeling si pescuit sportiv subacvatic, in Gokceada la kite surf sau ca dau o fuga in Bulgaria la Obzor sau Tyulenovo la mare pentru plaja si tzatza (hamsii), sau ca merg la Belgrad la vreun concert.

Asta intentionez sa fac si anul acesta, numai ca in loc sa aleg o destinatie in care sa ma bucur de soare si de apa Mediteranei sau Marii Adriatice o saptamana, am ales sa combin mult mai multe destinatii intr-un tur de forta cu masinile, impreuna cu cativa buni prieteni de drum, specialisti in sporturi de apa, fotografie si altele. Unde altundeva decat in Balcani, cu bifa pusa pe Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia, Albania si Serbia pentru aceasta prima tura, care va fi completata in septembrie de inca una, la fel de lunga si de aventuroasa. Poate ca pare obositor sa faci peste 4000 de km in 12 zile, cum ne-am propus, dar cine vrea sa vina odihnit dintr-un concediu? Eu sigur nu…

In alta ordine de idei, aceasta escapada trebuie sa isi gaseasca multiple valente… culinare, pentru ca unul din rolurile mele foarte clare in acest drum este sa gasesc modalitati de a ne hrani sanatos in vacanta, in ciuda tentatiilor calorice specifice tarilor pe care le vizitam. Si nu pot sa uit ce fructe de mare mananci la Adriatica, indiferent ca esti in Croatia (in insule sau pe coasta Dalmata, in Hystria sau stiu eu pe unde) sau, de ce nu, in Kotor sau Budva, adevarate perle ale Adriaticii, dar de data aceasta in Muntenegru. Sa nu va spun ca plescavita sarbeasca este o specialitate care nu poate fi ratata, chiar daca excesul de carne fripta pe gratar nu e recomandat vara. Da, voi avea de furca in drumul meu spre dieta mediteraneana cu mancaii trupei, Doru si Zdeto, pe care cu greu i-am convins sa nu abuzeze de Cocoretz-ul din Istanbul, servit in paine calda turceasca, sau de celebrul fishburger de la Bosfor, ametit bine pe vasul ce se leagana in timp ce pestele tau este preparat chiar sub ochii tai.

Dar sunt si vesti bune: tura noastra promite sa fie bine intesata de momente de sport, cu precadere in apa, pentru ca vara in Balcani inseamna, dincolo de toate, balaceala: ca intri de pe tiroliana din Tulenovo direct in apa, ca faci rafting in parcul national Tara sau ca te plimbi cu caiacul in Marea Egee, cu ochii dupa sumedenia de pesti sau simpaticele caracatite, noi vom arde cu brio caloriile din tavernele grecesti sau din mehana bulgareasca … in apa. Si uite asa vom lupta cu rezistenta la insulina (sic) si vom silui metabolismul bazal catre cote alarmat de convenabile pentru noi.

Si pentru ca o asemenea tura presupune sa ajungi si in locuri mai putin umblate, am ales sa calatorim cu masini care la nevoie pot face oleaca de offroad si, desigur sa filmam si sa fotografiem multe specii de pasari, pesti si insecte ce ne asteapta in viitoarele zile. Multumesc fundatiei Fundatiei Friends for Friends si sponsorului principal Romtelecom pentru onoarea de a ne sprijini in acesta tura initiatica prin una din cele mai frumoase si mai putin umblate parti de Europa: Balcanii, cu toate frumusetile si tentatiile lor.

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener turistic: Tvtravel.ro si Christian Tour Partener auto: Porsche Inter Auto. Partener foto-video: F64 Studio