Cred ca nu e saptamana de la Dumnezeu sa nu mai dau peste cate o poama de dieta “rapida”. Ba una cu 800 de calorii/ zi ( nu stiu cine ar vrea sa tina o dieta asa restrictiva , inchipuindu-si ca nu va pati ” mai nimic” in cele “doar” 5 zile de “dieta”), ba una cu supa de varza, ba una cu grapefruit…., dar toate promit marea cu sarea in 5 zile, 3 zile, o saptamana etc.

Dragele mele si dragii mei, un singur lucru e clar: alimentatia sanatoasa trebuie sa o avem in fiecare zi, nu dupa Paste si Craciun, cand toti ne indopam cu ce are mama si bunica mai bun pe mesele de sarbatori…

Principalele vinovate pentru promovarea acestor diete periculoase sunt tabloidele si siturile care alearga fie dupa audienta, fie dupa castiguri in urma vanzarii de carti de slabit, aparate de fitness si pastile minune. E mult mai cinstit si mai sanatos  sa apelati la un medic nutritionist; evitati asadar sfaturile de nutritie ale  unor jurnalisti cu competenta mediocra, interesati doar de numarul de clickuri, nu de sanatatea dvs.

Acest tip de “slabire” rapida nu face altceva decat sa ne deshidrateze nejustificat, sa pierdem masa musculara odata cu grasimea metabolizata, masa musculara care nu isi va reveni cand kilogramele pierdute revin ulterior, prin efectul Yoyo.

Am luat aceste exemplu: Dieta de 17 zile

Ce e ea? O traducere plina de greseli a unei carti cu continut indoielnic, in care exprimarile greoaie si cu trimitere clara la lipsa unei culturi medicale minime sunt regula.

Iata mai jos un fragment:

“După 6 ore: Colesterolul HDL (colesterolul bun) din sângele tău filtrează şi începe să cureţe colesterolul LDL (colesterolul rău). Poţi să-ţi imaginezi colesterolul rău ca fiind asemenea unor camioane de aprovizionare care depun colesterolul în vasele de sânge şi colesterolul bun ca fiind camioanele de colectare a gunoiului, care îl duc înapoi la ficat, unde este descompus.

După 12 ore: Organismul tău are, în sfârşit, posibilitatea să ardă grăsimile pe care le-a stocat pentru energie, deoarece ai eliminat zahărul. Când mănânci mult zahăr, organismul tău este prea ocupat să prelucreze zahărul, ca să mai aibă timp să îşi îndeplinească şi cealaltă funcţie, care este să ajute organismul să ardă grăsimile. Şi ghici ce? Grăsimile sfârşesc prin a se depune pe corp.”

 

Evident, apar si promisiuni marete:

“După 6 săptămâni: Ai pierdut atât de mult în greutate, încât nu reuşeşti să-ţi cumperi îmbrăcăminte nouă, de mărimi mai mici, astfel încât să ţii pasul.”

Asemenea surse de informare nu doar ca aduc prejudicii financiare inutile celor care cumpara si tin o asemenea dieta, dar risca sa isi altereze ireversibil metabolismul cu diete nestiintifice, lipsite de orice temei medical.

Incercati sa schimbati stilul dvs de viata intr-o maniera progresiva, cu intensificarea treptata a exercitiului fizic si mentinerea unei diete echilibrate. Nu conteaza in cate zile se intampla acest lucru, important este sa intelegeti ca un nivel bun al sanatatii generale  se obtine greu si se pierde repede.