Cred cu tarie ca cei care se gandesc la practicarea unui sport extrem au in primul rand in vedere o forma fizica excelenta si o stare buna de sanatate. Si sunt mai multe motive pentru care spun asta. In primul rand conditia fizica este necesara pentru a putea face fata oricarei solicitari neprevazute. Sa luam un exemplu: esti hotarat sa mergi la rafting. Ai facut rost de echipament, barca e umflata, apa e pe cerna suficienta, si ai ajuns acolo. Toate bune si frumoase, dar brusc pluta de rafting se rastoarna! Aici orice training facut inainte isi pierde valoarea, pentru ca deja intri in panica. Ai putine secunde sa intorci barca la pozitia initiala, iar asta se intampla in mijlocul curentului. Chiar daca esti un bun inotator, sa te vad cum te descurci cu o barca in cap, cu miscarile ingreuiate de vesta folositoare , insa prea mare pentru stat sub apa; mai ales ca te impinge in sus in momente nepotrivite, iar apa are 7 grade. Esti cuprins de adrenalina si cu o ultima sfortare, coordonat ca prin minune cu ceilalti, reusesti.

Esti bucuros ca ai scapat si de data asta, dar ce e cu caloriile? Nu mai putin de 350 calorii la ora sunt arse, dar asta daca nu te rastorni. Daca totusi ai facut cunostinta mai bine cu valtorile cernei, consumul se poate dubla, datorita miscarilor ineficiente, scaderii temperaturii corpului la imersie, ca sa nu mai zic de efectele adrenalinei (hormon de “fuga”).

Hai sa vedem insa si alte sporturi:

Alpinism 780 cal/ora

Motociclism 175 cal/ora

Speologie 600 cal/ora

Windsurf 210 cal/ora

Ski pe apa 420 cal/ora

Ski 500 cal/ora

Acelasi comentariu pentru ski, un popular sport de sezon; daca zoresti pe partie poti creste consumul la peste 600 de calorii pe ora, iar pe baby ski 350 !

La acest gen de activitati, o dieta potrivita va poate furniza suficienta energie, daca masa de dinaintea practicarii sportului contine carbohidrati ( cam 60 % din energia necesara), suficiente proteine(carne, lapte, ou) si este mai saraca in grasimi. Se pot consuma si carbohidrati cu absorbtie mai rapida ( budinca, ciocolata,clatite, prajituri – in cantitate moderata). Ideal trebuie sa treaca 2-3 ore pentru a facilita o digestie normala, consumul de alcool poate scadea serios performantele si mai mult, poate pune in pericol integritatea corporala. Accidentele sunt frecvente si de multe ori un weekend de vis se transforma intr-o vizita grabita la ortopedie.