N-acilfosfatidiletanolamina (NAPE) este noua molecula ce poate imbunatati viata persoanelor atinse de obezitate. Cercetari recente pe animale mici de laborator au confirmat ca aceasta substanta este responsabila pentru stabilirea de catre organism a senzatiei de satietate si declararea perioadei de “siesta”. NAPE si analogii acestei substante sunt in prezent cercetate de catre specialisti pentru a identifica noi medicamente care sa ajute persoanele cu obezitate si tulburari asociate. Sperantele sunt mari, o doza relativ mica din acest compus promite pierdere ponderala de pana la 12 kg.

Insa partea cea mai interesanta este ca acest compus, ce se gaseste natural in organism, are activitate doar in prezenta acizilor grasi liberi, proveniti de exemplu in urma unei mese bogate in lipide.Acest lucru este in puternic contrast cu ale tipuri de tratamente studiate ( colecistokinine, GLP 1 – glucagon like peptids) care sunt eliberate de celulele endocrine in urma ingestiei de nutrienti de toate tipurile( incluzand lipide, proteine, carbohidrati). Cu alte cuvinte, utilizarea NAPE sau a unui analog este echivalenta pentru organism cu ingestia unei mese bogate in lipide, declansand feedback negativ in bucla satietatii.

Ramane de vazut ce companie farmaceutica va reusi sa finalizeze studiile obligatorii pentru punerea pe piata, asta daca nu exista vreun efect advers care sa impiedice procesul normal de marketare al medicamentelor bazate pe aceste cercetari recente. NAPE este inca la stadiul de “fata morgana” a industriei farmaceutice, care inceraca in ultimii ani sa gaseasca raspunsul medicamentos la obezitate si supraponderalitate. Principalii beneficiari ai NAPE ar putea fi americanii, o natie de “grasi”, in opinia cercetatorilor, datorita apetitului crescut catre mese bogate in lipide si carbohidrati – fie ca provin din preparate fast food sau nu. Insa nu putem uita ca obezitatea afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, atat prin problemele de sanatate adiacente( boala cardiovasculara, diabet, cancer, osteoartrita) cat si prin diminuarea capacitatii de munca si scaderea sperantei de viata.