Sunt inmarmurit. Si acum oamenii cred ca spanacul reprezinta incontestabil sursa de fier pentru organism. De curiozitate, dati un google de control, sa vedeti ce grozavii puteti citi. Unii, chiar cu emisiuni cu pretentii la posturile nationale. Rusinica sa le fie celor semidocti, care ridica spanacul in slavi.

Citam:

Spanacul
In farfurie – prepara-ti o salata in care adaugi frunze crude de spanac. Vei fi surprinsa de gustul delicios si de senzatia fierului continut, care se simte direct pe papilele gustative!”

va spun, nu am mai ras de mult asa copios…

Care e adevarul? Spanacul contine o cantitate medie de fier, nu mai mult ca alte legume. Asta nu inseamna in nici un caz ca ne punem cuie pe limba :). Cand eram mic eram nebun dupa desenele animate cu Popeye (pentru cine nu stie, aceste desene au fost comandate de o companie care producea conserve de spanac, evident fara mari vanzari). Dar realitatea pentru saracul Popeye in noul mileniu e cu totul alta. Sa mananci spanac din conserva de metal este de-a dreptul otravitor, nu alta. Pentru ca spanacul, precum multe fructe si legume, oxideaza foarte repede. Sunt citate surse care condamna chiar spanacul pentru cantitatea mare de acid oxalic, un compus care blocheaza activitatea unor minerale, printre care si fierul sau calciul. Astfel, fierul absorbabil ramane in proportie de aproximativ 5%!!

De fapt, incurcatura a inceput demult, prin 1870, cand un distins cercetator german a incurcat o zecimala, stipuland ca spanacul contine o cantitate de fier de 10 ori mai mare decat orice leguma… . Abia in anii 1930 adevarul a fost restabilit, dar milioane de copii din toata lumea au inghitit spanacul fara prea multa caraiala.

Dar de ce alergam atata dupa fier? In organism, fierul, ca si alte metale, se afla in proportie foarte mica, deci nici o grija ca va strange vreun partid la vot cu magnetul industrial. Din contra, fierul din organism este un fier” organic”, el intra in compozitia unei substante foarte importante pentru circulatie si metabolism , numita hem. Cu ajutorul acestei substante este posibil transportul oxigenului la celule si al dioxidului de carbon catre plamani. Si totul cu echivalentul unei lingurite de fier… la propriu!

Revenind la spanac, nu trebuie totusi sa il discreditam prea tare; mai ales daca este consumat crud, oparit la aburi sau fiert putin ne putem bucura de o portie generoasa de fibre, vitamine( A, C, E, K), acid folic, numerosi antioxidanti, si ….fier. Ca o paranteza, va recomand pe cat posibil sa consumati spanacul crud, si evident cat mai proaspat. Un spanac bine fiert contine acidul folic ….redus la jumatate din cantitatea initiala!