Un studiu recent efectuat in Statele Unite, o tara de obezi si supraponderali ( peste 2/3 din populatie are exces ponderal) atesta ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe zi sunt de 4.56 ori mai predispuse sa dezvolte diabet zaharat tip 2, potrivit Dr. Lisa Rafalson, autor principal al acestui studiu.

Diferenta a fost masurata intre 2 grupuri de persoane echivalente ca varsta, sex, indice de masa corporala, nivel al glicemiei si al insulinei in sange. Acesti subiecti au dormit in medie sub 6 ore pentru primul grup si peste 8 ore in al doilea grup.

Potrivit autorilor, nu exista o explicatie stiintifica dovedita pentru aceasta diferenta formidabila.” Nu exista o gena predispozanta ce se refera la anomaliile de somn care sa explice aceste rezultate” si probabil exista o legatura intre modificarile hormonale si sistemul nervos cu cresterea glicemiei a jeun”. Cu alte cuvinte, cei care dorm mai putin vor avea modificari ale metabolismului suficient de mari incat sa accelereze procesul de instalare a diabetului zaharat tip 2.

Sfatul meu asadar este sa va odihniti bine, in special daca ati trecut de varsta de 35 de ani; ar putea sa aiba o mare importanta in viata dvs pe viitor.

Diabetul zaharat tip 2 este caracterizat printr-o productie marita de insulina pe fondul unei utilizari deficitare la nivelul celulelor, urmata de abolirea treptata a productie pancreatice de insulina, un deficit care duce la instalarea bolii. Citeste mai mult despre diabetul zaharat tip 2 aici.