Și weekendul acesta, la invitația Goodyear Romania și Țiriac Auto am plecat în Retezat . Cu aceeași pasiune cu care am indrăznit pentru prima oară, acum mulți ani, să mă încumet spre vârfurile înzăpezite ale celui mai spectaculos parc național din țară, declarat astfel incă din 1933 de Alexandru Borza. Retezatul calcaros  este foarte interesant când îl vizitezi cu un speolog pasionat  ca Doru. Cum ar fi să știi înainte să intri în peșteră că vei vedea două specii de liliac atârnate de tavan, între nenumărate speleoteme (stalactite și stalagmite, perdele, coloane, găuri de gestație pentru urși fosili  și altele), că vei face regie de lumină pentru fotografie de peșteră cu Zdeto sau că vei vedea gheața într-o galerie care se comportă ca un frigider natural tot timpul anului? Sau să cauți locul de naștere al Cernei, un pitoresc culoar de eroziune ce pune in evidența fauna și flora mediteraneană? Mergând pe traseul Voineasa – Obarșia Lotrului, nu a fost greu să vedem și ciupercile de pădure, ascunse bine in desisul de foioase. Ele constituie o sursă de hrană sănătoasă, dacă știi sa alegi speciile comestibile; din ele se face chiar si făină de ciuperci, cu un profil nutrițional foarte favorabil, folosită ca bază de mâncare la tocanițe și alte preparate tipice zonei.

Am zăbovit puțin la moara veche de la izbucul Cernei, care folosea o deviație din apele repezi pentru a pune in mișcare o piatră rotundă imensă, cioplită barbar din roca locală. Aici ne-am lăsat furati de jocul microlepidopterelor și a altor insecte în iarba nouă, cu grijă să nu deranjăm simpaticii șoareci de pădure de la masă. Din fericire pentru ei, temperatura scazută nu a scos din găuri viperele din zonă, care consumă aceste rozătoare în perioadele calde ale anului .

Dar drumul până la peșteri și izvoare poate fi dificil, dacă nu echipezi corespunzător mașina cu anvelope. Noi ne-am bucurat de EfficientGrip SUV în condiții de maximă siguranță, pe trasee nu prea umblate. Ne-am abătut și în cheile Scorotei, căutând o peșteră ce conține tone de oase de urs fosil și alte dovezi de viața troglobiontă. Din cheile Buții se pot face multe astfel de trasee; noi am realizat cât de scurt este sfârșitul de săptămână când poți vizita atâtea locuri frumoase. Din acest considerent am și ales să vedem a doua zi canionul de lângă Petroșani sau cheile Baniței, o frumoasă zonă sculptată de ape în mii de ani. Nu este necesar un echipament prea sofisticat, așa că le-am parcurs relativ ușor cu costumul de neopren.

Pentru întoarcere am folosit un traseu pe cât de frumos, pe atât de puțin umblat: am plecat din Petroșani pe sub masivul Parâng spre obarșia Lotrului, străbătând pădurea tânără de molid, admirând ciupercăriile din zonă și pasarile din fauna locală ce chemau cu multă gălăgie primăvara și pe aceste meleaguri. Până la Brezoi vezi puține mașini, în parte datorită drumului in lucru, cu zone dificile, unde cele două Ford Kuga și-au luat mult avânt.

Am încheiat acest weekend lung cu gândul la acordurile de chitară, la siropul de brad sau salcâm și la saramura de păstrăv, hotărâți să revenim cu proxima ocazie în Retezat la o tură de coclauri plină de noi surprize.

Credit foto –  Andrei Zdetovețchi si Doru Panaitescu