Macedonia e o tara a traditiilor, ascunsa bine intre alte multe tari mici si interesante din fosta Yugo. Cu moneda proprie si teluri proprii, Macedonia pastraza totusi nume, traditii si obiceiuri balcanice inrudite cu alte tari vecine precum Serbia, Bulgaria, Albania, Croatia.

Nu e de mirare ca gasesti in bucataria macedoneana mancaruri si preparate pe care poate le-ai gustat in tarile din jur sau chiar in Romania.

Salata shopska o gasesti in Bulgaria, pleskavita in Serbia, palacinka ( un fel clatite cu branza sau gem) cam peste tot chiar.

Eu am incercat sa gasesc totusi diferentele, si am inceput cu Muckalica, o mancare aromata ce poate sa contina carne de porc sau de altfel, facuta in prealabil la gratar, si inabusita apoi cu legume calite si sos rosu.

Acest tip de mancare , ce seamana cu ostropelul nostru, sau cu tigaia picanta, este relativ usor de facut. Este un preparat usor digerabil, pentru ca faci carnea inainte si fibrele sunt usor de rupt si de digerat, legumele sunt fierte si datorita rosiilor proaspete, exista si o cantitate insemnata de licopen, care se absoarbe bine cu uleiul de gatit. O alta varianta, care nu are carnea taiata in bucati, se numeste cotlet tiganesc, avand in principiu acelasi sos turnat peste bucata de carne intreaga.

Dupa masa, oricine poate alege o bere locala Skopsko ( adica berea din Skopije), dar poti opta pentru o limonada proaspata cu menta sau sorbetto ( care nu seamana cu inghetata aceea apoasa e mai degraba un suc dulce de fructe rosii cu inghetata de vanilie deasupra, servita in pahar inalt ca un frappe ).

Dupa masa, atractia a fost snorkeling in lacul Ohrid, dupa ce ne-am invartit intre locuintele lacustre din muzeul de pe lac.

E o metoda buna sa te mentii in forma, pentru ca in apa, pierderea de caldura este mare, suficienta sa arzi caloriile de la masa de pranz cu folos.

 

Sa nu uit, in curtea oricarui macedonean din zona Ohrid , unde am stat noi, creste cel putin un pom care face subiect bun pentru amatorii de ceai: teiul negru (sau cernaia lipa) creste din belsug in aceste parti. Noi am stat in hotel Lagadin , ales de Cristian Tour ; e chiar pe marginea lacului, are plaja proprie si multe facilitati. Si la ei in curte se inalta falnic un asemenea tei, la umbra caruia poti lua micul dejun, cu palacinka i Sir ( delicioase clatite cu branza).

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener turistic: Tvtravel.ro si Christian Tour Partener auto: Porsche Inter Auto. Partener foto-video: F64 Studio