resizeDSC05381_1024x683A venit vara, am trecut pe salate! Asa spun multi dintre noi, vădit din inerția specifică începutului de vară. Adevărul nu este departe, vara avem cele mai mari șanse să ne alimentăm sănătos cu ce găsim pe tarabele din piețele locale. Azi vă povestesc bancul cu roșii că mi-e o scârbă de brânză, cum era un banc foarte prost cu ciobani pe vremuri. Dar revin și la brânză după aceea, am ce să vă povestesc și despre ea.

Roșia este un fruct adorat deopotrivă de oamenii obișnuiți în banalele salate de vară, dar și de câțiva cercetători care doresc să dezvăluie rolul extraordinar al roșiilor in sănătatea populației prin efectul antioxidant al licopenului. Rolul licopenului în protecția împotriva stresului oxidativ a fost îndelung studiat. Cu toate acestea, unele cercetări din 2011 au permis unor medici care au studiat conținutul de acid 9-oxo-octadecadienoic din roșie (un compus care este direct implicat în metabolismul lipidelor și dislipidemii) să ajungă la o concluzie indrazneață: există alimente precum roșiile care pot ajuta prevenirea sau întârzierea aparitiei dislipidemiei și a cascadei proinflamatorii la nivel endotelial al vaselor de sânge. In termeni mai pământeni daca avem o dietă care contine roșii prevenim îmbătrânirea, problemele cu tensiunea arterială, dislipidemia și diabetul zaharat. Nu ca americanii care nu stiu ce medicamente să mai aprobe, ultimul fiind capabil să scadă LDL colesterolul cu 60 % ( dă un search pentru evolocumab, un adversar serios pentru statinele obișnuite). Impresionant, dar varianta dobrogeană vă va atrage cu naturalețea ei, așa cum veți vedea mai târziu puțin.

Chiar dacă acum esti sănătos și în putere, alimentația ințeleaptă poate să iți prelungească viata. Dieta mediteraneană este bazată pe ulei de măsline, fructe si legume, vin rosu, pește și fructe de mare proaspete, fasole si mazăre, verdețuri și plante aromatice. Roșiile aduc un aport important la beneficiile dietei mediteraneene. Adoptarea unor elemente din aceasta dietă este importantă pe masură ce înaintăm in vârstă. În acest fel putem să ne protejam cu usurință de consecințe mai sumbre ale dislipidemiei, amintind aici doar ateroscleroza sau ciroza hepatică.

Ne este așadar la îndemână să ne tratăm zilnic cu o salată zdravănă de roșii, stropită cu ulei de măsline și înviorată cu aromele puternice ale busuiocului, pătrunjelului sau frunzelor uscate de oregano.

O atenție anume trebuie să o acordam alegerii roșiilor din piață sau supermarket. Variantele organice sunt întotdeauna de preferat; nu uitați ca există rosiile uscate, sunt o delicatesă în salate sau cu paste de exemplu. Și sucul de rosii conservat poate aduce un aport crescut de licopen si alti caroteni care se concentreaza in aceste alimente. Luteina, zeaxantina si licopenul sunt derivati ai vitaminei A, absolut necesari in lupta contra imbatranirii celulelor retiniene, găsiți în cantități suficiente în roșii. Dezavantajul rosiilor uscate il reprezinta excesul de sare de bucatarie, folosită în mod tradițional pentru a extrage rapid apa din roșiile lăsate să se usuce. De aceea este indicat ca acestea să fie lasate in apă la desărat inainte de a fi consumate.Pomodori-secchi-sottolio

Contribuții importante ale roșiilor se întamplă și la nivelul metabolismului osos. Cantități mari de calciu, fosfor, potasiu și magneziu ajută oasele sa formeze hidroxi apatita de Calciu, un compus esențial pentru mineralizarea corectă a matricei osoase.

Nu mai avem niciun motiv să ne ferim de salata de roșii în special acum, când este sezonul lor. Indiferent că sunt utilizate în mâncare sau consumate crude în salate și gustări, roșiile sunt un aliat de nădejde pentru sănătatea ta. Depinde doar de gustul fiecaruia să adauge langa această salată o brânză bună, o felie de paine prajită (sau nu) și câteva fire de ceapă sau usturoi verde.

Îmi permit să vă fac o sugestie personală la alegerea branzeturilor. Deși în trecut mulți nutritioniști înfierau brânzeturile maturate sau fermentate datorită conținutului mai mare de grasimi “invizibile”, există voci din domeniul medical stiințific care militează pentru repunerea lor intr-o poziție favorită in cadrul unei alimentații sănătoase. Un exemplu este brânza obținută din lapte de capră, mai bogată in Calciu și proteine de bună calitate decat cea de vacă. Daca sunteți curioși, există undeva în inima Dobrogei o fermă absolut specială numită Elcomex care produce varietăți de brânzeturi (cașcaval sau parmezan), derivate de lapte sub brandul LactIQ (iaurt, sana si kefir) si o branza fără lactoză destinată celor cu intoleranță la lactoză. Având un efectiv de 4.000 de capre din rasele Alpine French și Saanen Breed, ei pot procesa 40 de tone de lapte zilnic.resizeDSC05374_1024x683 Produsele lor se pot găsi pe la Mega Image, Lidl, Carrefour sau Metro și au denumiri indraznețe, destinate unor cumparatori aparent mai isteți decat media. Un exemplu este o branză maturată uscată( parmezan) denumită sugestiv Caprigiano, o nebunie special destinată unor paste bune sau pentru cartofii la cuptor.resizeDSC05346_1024x683

Am incercat toate produsele lor la o vizită neasteptată la ferma lor de capre. Am ramas impresionat de bunătățile încercate (nu a lipsit friptura tradițională de ied acoperită cu aluat, în cel mai dobrogean stil cu putință.resizeDSC05395_1024x683

Dacă nu vă împăcați cu capra merge și una de oaie, mai precis specialitatea Năsal, tocmai din inima Ardealului. E un producător care depășește granița comercială clasică prin varietăți speciale, demne de luat în seamă la o degustare. Aici șmecheria este în maturarea respectivului caș. Dar nu vă spun mai multe, mai bine ne vedem la o degustare, nu? Va participa si o brânză Feta din însorita Grecie, parcă și un Cheddar ar merge, chiar dacă e vara în toi.nasal_600x800 Detalii ne va da Doru în curand.