Uneori, seara, prietenii mei ma scot la restaurantul libanez. Ca e Tulin, ca e Tripoli, ca e in alta parte, asta e mai putin important. Ce e greu insa este sa aleg ceva gustos si sanatos, avand in vedere ce tentatii grozave sunt pe meniu.

Mancarea libaneza e destul de asemanatoare cu cea arabeasca si turceasca. Multe feluri sunt identice, altele au denumiri diferite si poate cateva condimente, sau mod de prezentare schimbate. Un personaj gurmand este in elementul sau, avand  in fata cotletele de berbecut, shaorma sau gratarele grele. Nici cu antreurile sau salatele specifice nu stau ei chiar rau: humus, labneh, mutabal, baba ganouj si altele. Un lucru particular la arabi este folosirea condimetelor de toate tipurile in cantitate mare, imbogatind dieta in vitamine si antioxidanti, conferindu-i si un gust savuros, deosebit.

Este insa meseanul in pericol cand intra in acest restaurant? O privire fugara asupra unui ospat “normal” se soldeaza cu un numar de calorii mare, un consum insemnat de carne si grasimi animale, nu foarte portivite pentru o silueta dezirabila…

Ce puteti sa alegeti in aceste restaurante in asa fel incat sa nu riscati finaluri apoteotice hipecalorice?

In primul rand, evitati gustoasele preparate de miel, berbecut, oaie: continutul de grasime este mare atat datorita specificului carnii, cat si modului de preparare. De asemenea colesterolul se gaseste din belsug in aceste preparate. Despre humus si labneh numai de bine, dar atentie la cantitati: humusul are 280-300 kcal pe 100 de grame, si de obicei il servim cu o lipie cinstita, care are si ea calorii cam cat painea, vreo 300 pe suta de grame…

Cel mai bine e sa alegeti musaca de vinete cu rosii, legumele la gratar, salatele libaneze. Daca totusi nu va puteti abtine de la carnite, mai bine luati “sis” din muschi de vita, ayares din vita, piept de pui cu mirodenii la gratar, kebab orfali( cu sos rosu iute) sau Sys tawuok ( din piept de pui condimentat).

Apoi, dulciurile lor sunt cam pacatoase ( de la baclava si cataif pana la banane in caramel si kastalie, o specialitate foarte buna, dar si hipercalorica), de aceea va recomand o salata de fructe cinstita, fara frisca.