Prevenirea diabetului zaharat
Diabet January 21st, 2008Ce se poate face pentru prevenirea diabetului zaharat?
Despre diabetul zaharat de tip 1, cred ca putine lucruri se pot face in acest sens, cu stiinta de astazi. Tiparul genetic al acestei maladii o face greu de prevenit, in masura in care nu putem interveni asupra genomului uman fara a ne pune armata in cap. Saraca oita Dolly ramane deocamdata singura la parinti, pana s-o hotari cineva sa produca organisme umane pe banda pentru banci de organe – cred ca e pura fictiune.
Nu acelasi lucru insa putem spune despre diabetul zaharat de tip 2, aceasta varietate cu cea mai spectaculoasa crestere si care afecteaza mult mai multi oameni. In primul rand instalarea lui comporta o perioada de timp mai lunga, in care anumite modificari in metabolism si in nivelul glicemiei duc imediat cu gandul la succesul unui screening in baza glicemiilor , mai cu seama a glicemiei postprandiale.
Mai mult, studii efectuate pe un numar mare de pacienti cu tulburari ale metabolismului glucidic( glicemie “a jeun” modificata, toleranta alterata la glucoza) au aratat ca exista medicamente care pot intarzia aparitia simptomelor diabetului zaharat( din pacate acest efect dispare la oprirea medicatiei hipoglicemiante). Ce inseamna asta? In viitor este posibil ca persoanele cu risc sa dezvolte diabet peste ani sa primeasca un tratament care sa intarzie sau chiar sa previna diabetul. Evident, aceasta supozitie, considerata un vis acum 20 de ani, incepe sa se materializele in incercari din ce in ce mai concrete din partea producatorilor de farmaceutice. Interesul este enorm, pentru ca statisticile mondiale converg catre o populatie cu diabet zaharat mult mai mare decat in prezent.
Nici terapiile genetice nu stau pe loc. Deocamdata, e prea devreme sa vorbim despre ele, dar stiinta evolueaza si in acest sens. Ideea de pancreas artificial, deloc utopica, mai are cateva hopuri de trecut, inclusiv spinoasa problema a celorlalti hormoni ( amilinul si glucagonul) implicati in reglarea glicemiei. Deja cu insulina inhalatorie, pramlintidul, inhibitorii de DPP IV si exenatidul pe drum, viitorul terapiei diabetului suna fantastic. Pot oare acesti compusi, impreuna cu deja obisnuita insulina injectabila, sa rescrie istoria unei boli atat de devastatoare?
Recent Comments