Prea ca la tara…
Realitate sau mit?, Stil de viata January 26th, 2013Exista o moda in ultimii ani, cand tot romanul se pricepe la medicina si in mod particular la diete: sa ne ferim de E uri si sa bagam in noi ” ca la tara” ( no offence Covalact).
Da, daca iau telemea grasa de la tara si mananc cu pofta din ea, daca iau de la porcul taiat de mamaie niste slanina unsuroasa cu paine de la tara, (normal), daca bag niste sarmale ( vreo 20) cu smantana grasa proaspata…atunci nu numai ca nu ma mai ingras, dar chiar intineresc, nu mai am riduri si colesterolul rau e in picaj. Noooot!
Nici nu m-as gandi ca slanina are 9 calorii/ 1 gram, ca telemeaua si smantana sunt pline de colesterol ( tot RAU), ca painea are aceiasi carbohidrati multi. De ce? Pentru ca sunt de la tara? Chiar mai poate fi vorba de paine de la tara ? Hai sa luam exemplu celebra paine cu cartofi din zona Brasovului: de unde provine faina din care se framanta acel aluat? de la vreo moara minune?
Nu dragii mei, nu va lasati inselati de etichetele care au cuvantul “traditional” bine indesat pe ele si scris cu fonturi mari sa le citeasca baba. Nu va lasati induplecati nici de tuica facuta de unchiul, dar la care teava alambicului e lipita cu plumb. Nu credeti ca daca rosia e din Bragadiru asta insemna ca nu au ajuns pe acolo pesticidele prin panza freatica ( de la Bucuresti, cu alese complimente).
Pentru voi am ales cateva FAPTE, ca sa nu ziceti ca nu vi s-a spus.
Paine
Faina din painea “integrala” este aceeasi. Difera colorantii care dau impresia de paine neagra. Pai bine, cu ce ma incalzeste ca painea e neagra, daca tot ce era bun in germenele de bob de grau se duce pe apa sambetei la macinare ? Sau ca are agenti de afanare si multe alte adaugiri nedorite?
Carne
Sunculita taraneasca este roz pentru ca( ati ghicit) are un continut important de nitriti. Nu spun ca nu sunt ( prin Italia) producatori “BIO” care pun doar sare de mare la prepararea sunculitei lor( Prosciutto), dar nu despre ei vorbim aici. Vorbim de ce mancam pe meleagurile noastre: injectarea de apa si de substante gelifiante in preparatele de carne este obisnuita in industrie.
Lapte
Nu e nimic traditional intr-o fabrica obisnuita de lactate, unde totul e de inox si se spala cu furtunul( si doar bunul Dumnezeu stie si cu ce solutii sau detergenti 🙂 ). Uitati de povestea cu branza din putinei si oalele de lapte puse la “smantanit”. Cine are curaj sa arate putina in alt loc decat in reclama la TV sa o faca. Sau sa spele putina 🙂
Fructe si legume
Cu ce sa incep? Cu rosiile stropite, cu bananele culese verzi, cu kiwi vesnic crude si cu multe altele modificate genetic sa creasca mai repede? Nu mai incep ca nu mai termin.
Ulei
Toti scriu pe sticla ulei de masline extravirgin. Numai ca ulei extravirgin inseamna un ulei de calitate, obtinut doar prin presare din masline verzi. Va garantez ca nicio fabrica nu face ca acasa uleiul, il obtine mult mai usor cu o centrifuga. Daca ati fost in Grecia , va inteleg de ce luati uleiul direct de acolo. Eu asa voi face toata viata. Ok, uleiul de masline nu e produs romanesc “ca la tara” dar… mi-a venit bine la fileu.
Recent Comments