Trecand in revista locurile de haladuit la sfarsit de vara, ne-am pus in calendar pentru acest sfarsit de august cateva puncte de interes pentru proiectul Deltele Europei. Spre Adriatica exista doua asemenea delte: Delta Padului, aproape de Venetia, si micuta delta a raului Lumi Drim, situata in Albania, foarte aproape de o destinatie de vara putin cunoscuta dar total iesita din comun: Lacul Ohrid. Asa ca voi lua drumul Sudului cu Doru Panaitescu, Dragos Nedelcu si Eros Nicolau, in descoperirea unor zone de pasaj cu pelicani creti si felurile alte vietuitoare din acest tip de habitat.
Desi traseul este unul cunoscut de mine din anii trecuti, voi incerca sa descopar traditii necunoscute mie, legate de felurile de peste si alte bucate din alimentatia localnicilor, pentru a intelege ce este specific acestor zone langa apa bogate in hrana. Vom schimba, asadar, experienta cu oamenii din aceste meleaguri in ceea ce priveste atat obiceiuri culinare vechi, dar si tendintele noi, felul in care ei isi asigura ratia zilnica. Este interesant in acest sens sa vedem cum variaza si metoda de obtinere a acestor preparate locale: prin incalzire, coacere sau frigere.
Pentru fauna va fi de mare folos un mic ghid pentru a descoperi specii din fauna locala, in special pasari si reptile, dar avandu-l pe Doru cu noi nu ne va fi prea dificil. Obiectivele noastre abunda in specii interesante, suntem pregatiti sa le si imortalizam pe cele ce ne vor iesi in cale.

O importanta deosebita o sa o acordam si oamenilor pe care ii vom intalni. Zona dintre lacuri este de fapt cu influenta atat a Albaniei, cat si a Macedoniei si Greciei, aproape de Marea Adriatica. Stiu ca vom intalni atat influenta islamica, dar si vorbitori de Aromana sau vlaha, cu care vom incerca sa gasim cuvinte comune cu romana, bulgara si sarba.

Revenim de marti cu povesti despre biodiversitatea si farmecul aceste lacuri putin cunoscute, langa Ohrid fiind situate si alte doua ceva mai mici:Lacul Prespa si Lacul Mikri. Daca tot ajunem la ele le vom incerca apa, asa cum ne-am racorit si in Ohrid prima oara, cu Zdeto si Ivo Bobal, printre zeci de pestisori care ciupeau nemilos din noi; evident au fost declarati prieteni imediat de tot grupul. Oare voi mai gasi acei pestisori ahtiati dupa cuticule?

Am mai scris despre experienta de la Ohrid in Balcaniada in 2012 aici.

Despre tura de Est am scris aici.

Proiectul Deltele Europei este un proiect de travel blogging initiat de Wildescapes, cu sprijinul Doppel Herz si Romtelecom. Partener logistic: Paralela45.