Echilibrul organismului este in permanenta perturbat de ceea ce mancam pe o parte, respectiv de activitatile zilnice pe de alta parte. Ce este de fapt necesarul caloric?

Organismul isi procura din alimente energia necesara pentru procesele metabolice obisnuite, bazale. Acestea sunt respiratia, termoreglarea, circulatia sangvina, procesela cognitive etc. Pentru ele se calculeaza necesarul aferent metabolismului de repaus(bazal); el reprezinta mai mult de jumatate din necesarul zilnic( intre 50% si 75% din necesarul total). Restul este folosit pentru activitatea fizica, cu cat aceasta este mai intensa, cu atat necesarul creste. Deci e bine sa faci exercitiu fizic, daca tii o dieta anume, pentru ca se imbunatateste raportul intre caloriile arse si cele din alimente.

Necesarul caloric se calculeaza in functie de gradul de activitate fizica, varsta, sex si greutate corporala.

OMS a propus o formula complicata, dar destul de exacta pentru calculul necesarului zilnic, in functie de toti acesti factori.

RMB=(0.063XGr.+2.8957)X240X1

RMB= rata metabolismului bazal, exprimata in calorii

0063, 2.8957, 1 – diversi factori

Iata un exemplu, pentru un barbat de 30 de ani, cu activitate fizica usoara si 80 kg:

1900 calorii/zi

Intradevar, e destul de complicat, descurajant as zice, dar sunt si modalitati mai simple de aproximare. Iata una din ele, destul de mult folosita, in functie de gradul de activitate fizica:

30-35 cal/kg corp – activitati usoare, ex birou ( sau activitate fizica redusa)

35-40 cal/kg corp – activitati medii , ex lucratori comerciali( sau activitate fizica moderata)

40-45 cal/ kg corp – activitati intense ex constructii (sau activitate fizica intensa)

peste 45 cal/ kg corp – activitati exceptionale ( sport de performanta – competitii)

Afla care este necesarul tau zilnic de calorii! 

RMB (rata metabolismului bazal)= factorul de mai sus X greutatea, pentru femei se inmulteste cu 0.9
in consecinta, dieta trebuie adaptata acestui necesar caloric pentru a avea rezultate bune in cazul unei cure de slabire, sau doar pentru a ne mentine in forma buna. Exista mecanisme complexe de reglare a centrului foamei si al satietatii, care analizeaza informatii extrem de complexe ( imagini, gust, miros, senzatii de miscare din oase si articulatii, ganduri si amintiri, impulsuri de la organele tractului digestiv, informatii despre ora si anotimp etc). De asemenea, acesti centri pot fi pacaliti de anumite medicamente, fumat, consum de alcool, nesomn.