Mokra Gora – un colt de rai in Serbia … prin Balcaniada
Balcaniada September 27th, 2012Desi nu pare la prima vedere, Serbia este o tara cu adevarat fascinanta. Calatorind prin aceasta tara, nu e usor insa sa te obisnuiesti cu acest amestec insolit de vechi si nou de pe drum. Cladirile din zona noua a Belgradului contrasteaza izbitor cu cetatea veche, cu frumosul sau muzeu militar.
Masinile moderne depasesc cu repeziciune felurite camioane vechi, de provenienta yugoslava, sau chiar micutele Yugo, masini ieftine de pe vremea razboiului rece care inca mai merg pe drumurile nationale. Cand vorbim insa de calea ferata, fosta Yugoslavie a investit mult in infrastructura. De aceea, e greu sa crezi ca exista, ca si la noi, zone rurale deservite de mocanite, cu frumoase locomotive propulsate de forta aburului si garnituri de vagoane din lemn .
Am ajuns la un asemenea loc aproape de Uzice, in vestul serbiei, nu foarte departe de Belgrad ( aprox 200 km); toata zona este vestita pentru frumusetea sa rurala, desprinsa parca din secolul trecut. Auzisem de Drvengrad, un mic sat refacut cu truda, intr-un amplu proiect in care s-a implicat celebrul Emir Kusturica, “regizorul din Balcani”.
Dar cand am intrat in Mokra Gora( inseamna padure umeda), prin ceata serii am zarit cea mai frumoasa gara de mocanita. Garniturile de epoca asteptau cuminti pe sinele inguste o noua zi, luminate slab de felinare galbene ce rupeau din loc in loc valatucii de ceata.
E bine de stiut ca aici se face si agroturism. Oameni de munte, cu privire apriga, dar cu vorba dulce te adapostesc in “sobe”, adica pe romaneste camere oferite turistilor mai curajosi ce evita hotelurile standard si vor sa aiba o experienta deosebita.
O mare incantare poti avea daca iei cina in restaurantul garii. Mancaruri traditionale, cu multa carne, ca peste tot in Serbia, te imbie sa le incerci: pleskavita ( carne tocata in prapure preparata pe gratar), Bela Vesalica ( muschi alb de porc impletit, trantit repede pe gratar) si multe altele le poti servi cu Sopska salata si cu Kajmak ( un preparat din lapte, ce seamana si cu untul, si cu smantana, si cu branza framantata in acelasi timp). Sa va mai spun ca painea de casa si placintele au un gust sublim?
Vestea buna e ca de la an la altul locul devine mai primitor pentru turisti. Am vazut constructii noi, destinate cazarii celor curiosi de asemenea locuri. Si zau ca merita, zona de granita cu Bosnia poarta amprenta amestecului multicultural atat in felurile de mancare, cat si in accentul celor de pe aici. In zona se fac mereu festivaluri de toate felurile, in care traditia locului se impleteste cu veselia si optimismul turistilor din toata Europa si nu numai.
Pentru Mokra Gora si Drvengrad, Serbia are un mare 10 de la mine pentru felul in care exploateaza aceste zone cu potential turistic.
Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener auto: Ford Romania. Partener foto-video: Olympus Romania
Recent Comments