Moda și anorexia nervoasă sau cum să trăiești cu aer (Breatharianism )
Stil de viata April 20th, 2016Comportamentul alimentar este specific fiecărui individ. Cu origini în moștenirea familială, cel mai des acest comportament este influențat de obiceiurile alimentare ale părinților, dar și apartenența la grupuri sociale poate avea un impact important, mai ales în rândul comunităților ( școală, facultate, loc de muncă etc). În mod particular la tinerele fete, societatea modernă impune noi criterii de frumusețe, ajungându-se la măsurători antropometrice ridicole. Astfel, în lumea modei este cunoscut trendul silfidelor, dus la extrem de supermodele ale vremii, cea mai cunoscută fiind Kate Moss. Odinioară considerate repere de frumusețe absolută, fetele “heroin chic” au lansat o nouă mărime în modă, extrem de dorită de fetițele și adolescentele de atunci – mărimea zero. Această paradigmă a femeii moderne a ocupat coperțile multor publicații de modă și tabloide, alimentând tendința de înfometare a tinerelor care doreau să fie în pas cu noul “look”, cu consecințe dezastruoase pentru multe din ele: practic la o bună parte din cele care țineau regimuri extrem de restrictive, cu câteva sute de kcalorii ca aport zilnic s-a instalat anorexia nervoasă, o tulburare gravă, cu potențial letal. În general, orice dietă care aduce un aport caloric sub 1000 kcalorii poate avea consecințe grave asupra sănătății persoanei care o pune în practică.
Criteriile de diagnostic pentru anorexia nervoasă sunt refuzul de a păstra o greutate corporală în limite (pierdere în greutate sub 85% din greutatea ideală), frica de îngrășare în ciuda statusului subponderal, ideație și delir cu privire la modul în care trebuie să arate corpul propriu (silueta), negarea gravității situației în care se află cu privire la greutatea actuală scăzută, lipsa a trei cicluri consecutive (amenoree) sau prezența ciclului doar prin terapie hormonală.
Obiceiurile periculoase de a consuma oțet sau suc de lămâie pe stomacul gol dimineața sunt de regulă “împrumutate” de la alte fete cu idei similare sau din reviste și publicații cu conținut specific tinerilor. Aceste obiceiuri merg până la autoadministrare de laxative/ vomitive, clisme și altele. Frica de sarcină este mereu prezentă, iar tulburările vieții sexuale sunt frecvente. Deși anorexia poate fi uneori confundată cu inapetența din depresii, la fetele cu anorexie este tipică preocuparea exagerată pentru calorii, alimente speciale și diete care duc la scăderea marcată în greutate. Anorexia este asociată în 50% din cazuri cu depresie majoră sau tulburări de dispoziție. Ea se poate complica prin apariția bulimiei (30- 50% din cazuri, în primii doi ani de la apariția anorexiei).
Mai curioasă însă este tulburarea care este însoțită de evacuare forțată după masă. Fenomenul cunoscut în literatura anglo saxonă ca “binge and purge” este din ce în ce mai frecvent și în România, de fapt fiind bulimie nervoasă.
Ce se poate face?
Obiectivul terapeutic este câștigul ponderal imediat, monitorizarea înfometării și managementul complicațiilor( în special bulimia nervoasă).
Tratamentul anorexiei este deopotrivă farmacologic și psihologic. Majoritatea pacientelor refuză tratamentul, neexistând un medicament cu eficacitate dovedită pentru această maladie. Unele antidepresive (inhibitori ai recaptării serotoninei) au avut eficacitate în cazul în care exista și depresia ca și comorbiditate. Terapia psihosocială și cea de grup au dat rezultate bune, mai ales în formă cognitiv comportamnetală, în care trebuie schimbate concepțiile nesănătoase cu privire la alimentație. Familia are un rol important, deși de cele mai multe ori dorința familiei este interpretată greșit drept o forțare de a mânca alimente bogate în calorii. Cu alte cuvinte, ferească sfântul să te scoată tata la pizza, e inamicul tău pe viață (deși poți să bagi un tiramisu și să faci download mai târziu).
Dacă vrei să nu ajungi schelet ambulant ar fi bine să eviți dieta cu aer ( dacă nu ai auzit de breatharieni nici nu știu cum să te calific). Avem un exemplu de neurmat aici, domnișoara Valeria Lukyanova, supranumită ‘Human Barbie’, care declara sus și tare că poate trăi doar cu aer, neavând nevoie de hrană sau chiar apă. Ulterior, celebra “living Barbie” a renunțat la dieta cu aer, susținând că nu este un moment bun în viața ei să o continue. Așa ne gândeam și noi…
Recent Comments