Dragii mei, am fost intrebat in ultima vreme de multi din voi de ce anumite tipuri de lactate (branza, unt, iaurturi, sana) trebuie consumate cu moderatie.

Pentru ca asa este, o dieta prea bogata in lactate( nu doar branzeturi) poate sa nu fie benefica pentru sanatate. Motivele sunt multiple, si le analizam pe rand.

Primul lucru care merita dezbatut este necesarul de calciu. Multi din noi consumam produsele lactate pentru aportul de Calciu, un mineral foarte important pentru organism. Doar ca, in procesul de preparare a branzeturilor, coagularea proteinei din lapte realizata prin acidifiere( acidul lactic se formeaza prin fermentatea lactozei din lapte cu ajutorul bacteriilor selectionate) duce la pierderea unei mari cantitati din calciul disponibil in… zer. Nu degeaba si romanii, si italienii fac a doua branza( urda sau ricotta) din zerul obtinut ca produs secundar. De aceea branzeturile obtinute cu ajutorul cheagului contin o cantitate apreciabila de calciu in coagulul astfel format, fiind recomandate pentru consum.

Al doilea lucru interesant despre lactate este aportul de bacterii benefice. Sana, chefirul, iaurtul, laptele batut sunt doar exemple de produse lactate numai bune de inclus pe lista zilnica. Argumentul principal este continutul de probiotice ( bacterii care ajuta procesele naturale de digestie din intestinul subtire si gros). Daca asta nu va e de ajuns, tineti minte ca aceasta categorie de lactate poseda un continut minim de glucide , respectiv un aport caloric mai redus decat laptele normal.

Si ca tot vorbim de aportul de calorii, cascavalul, branzeturile fermentate, specialitatile tip brie, camembert, rochefort, branza de burduf, parmezanul si telemeaua maturata au valori calorice mari, fiind necesara moderatie in consum. In plus, cu cat tipul de branza e mai mult procesat si maturat creste si continutul de colesterol.

Inchei prin a va recomanda un consum variat de lapte, unt, branzeturi si produse fermentate – iaurt si sana, pe cat posibil zilnic, dar cu atentie la cantitate si in special la calitatea lor. Prea bun, prea ca la tara…