Una din metodele clasice de a impleti activitatea fizica cu dieta este practicarea inotului.

Beneficiile inotului sunt binecunoscute de multa vreme, inotul tonifica musculatura corpului, imbunatateste oxigenarea, sistemul ciculator si ventilatia pulmonara, usureaza efortul cardiac, relaxeaza coloana vertebrala, degrevand-o de sarcina suportata in pozitia bipeda. Frecventa cardiaca si frecventa respiratorie nu au valorile atat de mari ca la sporturile celelalte. Inotul are avantajul de a solicita mai putin articulatiile si oasele in timpul efortului, fata de aerobic sau alte sporturi” pe uscat”. Despre pierderea in greutate cu ajutorul inotului, parerile sunt impartite: optimistii cred ca termogeneza marita( pierderile de caldura in apa sunt de 5 ori mai mari decat in aer) duce la rezultate in acest sens, altii spun ca efortul in apa necesita mai putina energie pentru ca greutatea corpului este sustinuta de apa in timpul miscarilor. Dar trebuie facuta o distinctie intre cei seriosi, care parcurg 30-40 de bazine olimpice( de 50 m) intr-o sedinta si cei care sa “balacesc” si mananca pe marginea bazinului.

Personal, eu am dat jos cam 8 kg in 6 luni cu ajutorul inotului acum 4 ani( de la 75 kg la 67 kg) , dar am mers minim de 2 ori pe sapatamana la bazin si antrenamentul depasea 45 de bazine.

Este bine de stiut ca stilurile diferite de inot ard caloriile diferit:

Crawl – moderat/intens – 560/770 calorii/ora

Fluture – 770 calorii/ora

Spate – 490 calorii/ora

Bras – 700 calorii/ora

Sariturile de la platforma “doar”200 calorii/ora ( oare sunt arse cand urci pe scari?).

Stilul bras are avantajul rezistentei si al dozarii efortului, crawl are avantajul vitezei, spate – al elegantei, iar pentru fluture – pur si simplu o buna conditie fizica .

Ce dieta trebuie mentinuta in perioada in care mergem la inot? In primul rand, inaintea sedintelor de vor evita mesele grele, bogate in grasimi. Tocaturile si usturoiul vor fi evitate din ratiuni evidente. Ideal este ca masa dinaintea antrenamentului sa fie compusa din glucide cu absorbtie lenta (cartofi, paine, cereale), o cantitate mica de grasimi(vegetale de preferinta) si proteine din lapte, carne slaba, alune, branzeturi albe. Pentru a nu influenta digestia, aceasta masa trebuie luata cu 3 ore inaintea antrenamentului. Pastrati gustarea din fructe dupa bazin, cam la 25-30 de minute de la incetarea efortului. Este gresit sa nu mancati inainte de efort sau sa luati portia de legume verzi chiar inainte de efort, pentru ca veti avea nevoie de energie in timpul inotului. In niciun caz nu se va lua masa copioasa dupa efort, ca recompensa. Cantitatea de carbohidrati va fi ajustata in functie de stilul de innot, durata si intensitatea antrenamentului si diferenta intre greutatea ideala si cea actuala.

Cateva bazime unde puteti practica inotul in Bucuresti sunt: hotel Parc, Complexul Miramar(bdul Chisinau), ambele cu bazine de 25 m, Stadionul National( bazin olimpic, 50 m) si complexul sportiv Floreasca (bazin 33 m). Ne vedem pe culoarele bazinului!