Injectarea insulinei – sfaturi practice
Insulinoterapia January 19th, 2008Tratamentul diabetului zaharat se face de catre medicul specialist, intr-o maniera progresiva, ce poate include dieta, exercitiu fizic, medicatie orala si insulina.
Exista o importanta retinere a persoanelor cu diabet zaharat la injectarea insulinei. Aceasta frica, nefondata dealtfel pentru ca in multe cazuri injectiile subcutanate cu insulina nu sunt dureroase, duce la o intarziere nejustificata a terapiei cu insulina, in detrimentul unui bun control glicemic ( mai ales la pacientii cu diabet zaharat tip 2, la care controlul glicemic devine insuficient cu medicatie orala. Hemoglobina glicozilata peste 7 % poate fi un indiciu . Ideea de insulina= stagiu final al diabetului este des intalnita in randul persoanelor cu diabet, dar trebuie combatuta cu argumente stiintifice, deoarece o persoana cu diabet care urmeaza un tratament corect poate trai aproape normal multi ani.
Injectarea insulinei este posibila datorita acelor subcutanate, cu lungimi de 6, 8 sau 12 mm. Lungimea acului folosit se alege in functie de grosimea tesutului adipos din locul de injectare. E recomandat ca acul sa se schimbe la fiecare injectare.
Injectiile se fac subcutanat. Locurile de electie sunt: fata anterioara si latero-externa a coapselor, jumatatea inferioara a abdomenului (sub ombilic), fetele anterioare si laterale ale bratelor si regiunile fesiere. In brat(deltoid) de multe ori este necesar ajutorul altei persoane, datorita stratului adipos mai subtire . In acest caz acul nu se introduce perpendicular, ci la 45 grade.
Pielea se sterilizeaza cu alcool , iar urmele de alcool se pot sterge cu un buson de vata fiert in apa. Pacientul se va spala obligatoriu cu apa si sapun inainte de fiecare injectie. In general se va evita repetarea curenta a injectarii in acelasi loc. Schimbarea locului de injectare se va face periodic, dupa o schema pe care si-o va face pacientul, care de altfel isi face si singur injectiile. Accidentele dupa administrare de insulina sunt:
– hipoglicemia;
– infectiile locale (flegmoane) datorate unei asepsii necorespunzatoare;
– alergie la insulina (reactii locale si generale). in aceasta situatie se inlocuieste insulina
– lipodistrofia, hipertrofica (noduli duri si durerosi) sau atrofica, cu disparitia grasimii subcutanate. Lipodistrofia se combate prin schimbarea periodica a locului injectiei.
March 21st, 2009 at 4:38 am
Eu am fost pe injectii pana acum ( 1 an), dar sufeream enorm din cauza asta. Ajunsesem sa renunt chiar la insulina de mai multe ori, insa bineinteles am regretat asta. Acum sunt foarte fericita ca am pompa de insulina. Pacat de consumabilele foarte scumpe, dar pana la urma merita efortul 🙂
June 8th, 2009 at 4:12 pm
De ce pentru bonlavii de diabet insulinodependenti, farmaciile elibereaza un singur ac pentru un stilou injector (PEN) preumplut,
desi pe cutia in care sunt ambalate scrie clar ca la fiecare folosire se ataseaza un ac nou, la fel si in prospectul insulinei. Deasemeni se cunoaste faptul ca datorita grosimii foarte mici (0,25-0,3 mm)acestea se pot infunda si deteriora foarte usor.
Intreb acest lucru deoarece nu stiu cui sa ma adresez, intrucat nu mai pot suporta sa ma intep de 10-15 ori cu acelasi ac.
Am citit pe forumuri ale suferinzilor de diabet insulinodependent si numai in Romania se intampla asa ceva.
In celelalte tari se elibereaza ace pentru fiecare administrare de insulina. Cine face aceasta economie pe pielea suferinzilor de diabet, farmaciile sau ministerul sanatatii.
June 10th, 2009 at 11:22 pm
Se poate face o sesizare catre ANM
July 20th, 2009 at 10:38 pm
E grooaznic sa fii bolnav de diabet. Toti te privesc ca si cum ai fi ciumat. Cata umilinta induri cand mergi la farmacia ce iti elibereaza tratamentul de pe reteta gratuita, ce-i drept,- dar stiu sigur ca din contributia mea pe statul de plata catre CAS imi acopar integral tratamentul de 2-3 ori-si rogi pentru inca ceva ace in plus pentru un pen de insulina!!!!. Desi pe toate instructiunile scrie clar ca va fi folosit un ac o singura data si apoi va fi aruncat, desi traim in secolul in care acele sunt de unica folosinta, dibeticii sunt obligati sa foloseasca un ac pana se termina insulina din pen, adica aproximativ o saptamana si ceva , de doua ori pe zi!! Statisticile vin cu date alarmante ca in randul diabeticilor hepatitele sunt pe primul loc, oare nu si din asta cauza? Se stie ca atunci cand se face o injectie nu se poate folosi spirt ca dezinfectant, deoarece spirtul are actiune negativa asuprta insulinei, neutralizand-o, macar acele ar putea fi eliberate conform numarului de injectii pe zi , respectiv luna. Se doreste exterminarea cat mai rapida, ca si asa sunt incurabili?!?
August 20th, 2009 at 4:30 pm
insulina fara ac !!!!!! (de cautat pe google cuvinte cheie), cititi mesajul de pe forum nu pare gluma deloc!!!!
January 7th, 2010 at 4:20 am
vreau sa stiu si eu cum fac rost de un pentru insulina ,stiu ca poate parea ciudat eu am un pisic care a facut diabet si acum trebuie sa ii fac insulina medicul mi-ai recomandat sa folosesc pen pentru precizie fiind mic e nevoie mare de precizie .am incercat in farmacii si nu gasesc .sincer am nevoie de ajutor , multumesc anticipat
January 8th, 2010 at 11:34 am
@maria : poti sa rogi pe un cunoscut care are diabet teoretic acele ar trebui sa fie de vanzare in farmacii , unul din producatori este BD
January 8th, 2010 at 11:35 am
@ ebo: ai perfecta dreptate. Cei de la casele de asigurari care se ocupa de distribuirea fondurilor sunt mult mai interesati de ce pot primi de la o firma de medicamente pentru a le creste cota de consum decat de problemele pacientilor. E necesara o reforma….
October 21st, 2010 at 8:28 pm
acele pt insulina se pot cumpara. E o investitie pt sanatatea dvs. De preferat e sa se schimbe macar o data pe zi, pt ca de asta si apar tot felul de vanatai, dureri la locul intepaturii. Acul se toceste.
Faceti corect injectia, adica nu o faceti in muschi, ci doar in grasime sau piele, nu folositi spirt,ci doar apa si sapun, schimbati mereu locul intepaturii, tineti penul in mana ca pe o bricheta, nu ca pe un creion de scris, apasati pe buton incet si sigur,fara intreruperi, mentineti acul in piele minim 10 secunde, apoi il scoateti incet, nu masati locul si nu stergeti cu spirt daca va curge sange, si cu un servetel sau tifon curat.
October 30th, 2010 at 12:24 pm
se pot cumpara, de acord zuz. E un lucru elementar de igiena pana la urma!
February 3rd, 2011 at 4:07 pm
eu primesc 21 de ace odata la trei luni. dar cum sa le impart???? vai de noi in tara asta numai sa nu te inbolnavesti ca te umilesc toti, incepind de la farmaciste. mi sa spus chiar de diabetolog sa folosesc acelas ac pina ma doare injectia abia atunci sa il schimb
February 20th, 2015 at 12:16 pm
Buna ziua,
Acum 3 saptamani am fost depistata cu diabet tip 1. Folosesc Novorapid 4 Pen, intrebarea mea este urmatoarea : Cum sa ma injectez corect? Adica cum sa tin minte unde m-am intepat ultima data? Care este schema? Ce stiu eu, ca cel mai indicat insulina rapida se face in abdomen, ca sa se absoarba mai repede. Teama mea este sa stric burta ( noduli, lipodistrofie ) .
Ce recomandati?
December 15th, 2015 at 2:52 pm
De unde se pot cumpara ace ?
Nici o farmacie nu vrea sa vanda.
Chiar nimanui nu-i pasa de noi ?
March 14th, 2017 at 4:17 am
Nu vinde nimeni ace, nici o farmacie
January 9th, 2019 at 8:27 pm
in situatia ca medicul nu raspunde la intrebarile pacientului cum schimbi medicul ?