Indexul glicemic este o modalitate de a masura rata cu care alimentele cu continut de glucide trec sub forma de glucoza in sange, stimuland eliberarea insulinei. Cu alte cuvinte, masuram cu ajutorul lui efectul alimentelor cu continut diferit de zaharuri asupra glicemiei.

Indexul glicemic este foarte important pentru persoanele cu diabet zaharat, dar si pentru cei ce vor sa tina o dieta hipocalorica sau mai saraca in hidrati de carbon.

Alimentul de referinta este painea alba cu index 100. Alti autori folosesc glucoza ca index glicemic. Important este sa avem idee ce mancam, pana la masurat la grame mai este. E util de stiut insa ca exista un factor de 0,7, pentru a face conversia de la indexul la painea alba la cel cu referinta la glucoza.

Factorii care influenteaza indexul glicemic sunt: tipul fibrelor alimentare, modalitatea de preparare( crud/ prajit/ uscat etc), tipul de glucide continute( zaharuri simple, precum fructoza sau glucoza pana la cele complexe, cum ar fi amidonul, cu continut divers de amiloza), dar si restul substantelor din alimente( proteine, grasimi, fibre) .

Trec asadar in revista alimentele uzuale si indexul glicemic la paine alba, cu consideratia ca raspunsul individual poate fi diferit, tabelele fiind doar orientative. Principiul e simplu; cu cat indexul e mai mic cu atat alimentul e mai sanatos. Invers, daca e nevoie de o absorbtie rapida de glucide pentru a avea energie si performanta musculara( fitness, inot, aerobic, alergare) sunt preferate alimentele cu index mai ridicat. Tineti cont insa si de celelalte principii alimentare ( proteine, grasimi, fibre, minerale si vitamine).

paine alba 100

paine de secara 58

paine fara gluten 129

paine integrala 99

Muesli 80

Fulgi de porumb(cornflakes) 120

orez alb 80

grau 77

orez fiert 10 minute 130

macaroane 65

spaghete 50

glucoza 138

fructoza 32

inghetata 90

miere poliflora 105

fasole boabe 40

mazare verde 43

morcov 100

cartofi 80

iaurt 50

lapte 40

Indexul glicemic al fructelor il gasiti aici.