Indexul glicemic
Dieta January 24th, 2008Indexul glicemic este o modalitate de a masura rata cu care alimentele cu continut de glucide trec sub forma de glucoza in sange, stimuland eliberarea insulinei. Cu alte cuvinte, masuram cu ajutorul lui efectul alimentelor cu continut diferit de zaharuri asupra glicemiei.
Indexul glicemic este foarte important pentru persoanele cu diabet zaharat, dar si pentru cei ce vor sa tina o dieta hipocalorica sau mai saraca in hidrati de carbon.
Alimentul de referinta este painea alba cu index 100. Alti autori folosesc glucoza ca index glicemic. Important este sa avem idee ce mancam, pana la masurat la grame mai este. E util de stiut insa ca exista un factor de 0,7, pentru a face conversia de la indexul la painea alba la cel cu referinta la glucoza.
Factorii care influenteaza indexul glicemic sunt: tipul fibrelor alimentare, modalitatea de preparare( crud/ prajit/ uscat etc), tipul de glucide continute( zaharuri simple, precum fructoza sau glucoza pana la cele complexe, cum ar fi amidonul, cu continut divers de amiloza), dar si restul substantelor din alimente( proteine, grasimi, fibre) .
Trec asadar in revista alimentele uzuale si indexul glicemic la paine alba, cu consideratia ca raspunsul individual poate fi diferit, tabelele fiind doar orientative. Principiul e simplu; cu cat indexul e mai mic cu atat alimentul e mai sanatos. Invers, daca e nevoie de o absorbtie rapida de glucide pentru a avea energie si performanta musculara( fitness, inot, aerobic, alergare) sunt preferate alimentele cu index mai ridicat. Tineti cont insa si de celelalte principii alimentare ( proteine, grasimi, fibre, minerale si vitamine).
paine alba 100
paine de secara 58
paine fara gluten 129
paine integrala 99
Muesli 80
Fulgi de porumb(cornflakes) 120
orez alb 80
grau 77
orez fiert 10 minute 130
macaroane 65
spaghete 50
glucoza 138
fructoza 32
inghetata 90
miere poliflora 105
fasole boabe 40
mazare verde 43
morcov 100
cartofi 80
iaurt 50
lapte 40
Indexul glicemic al fructelor il gasiti aici.
January 24th, 2008 at 2:30 pm
[…] deunazi de fructele interzise. Iata o lista cu indexul glicemic al fructelor, menita sa va orienteze la o cura de fructe sau cand alegeti fructele pentru gustari […]
February 3rd, 2008 at 12:51 pm
[…] Sursa principala de glucide in orice alimentatie sanatoasa este data de aportul de alimente cu continut mare de amidon , precum painea, cartofii(fierti/ copti), orezul, cerealele integrale, pastele . Cel putin 50% din dieta zilnica trebuie sa fie constituita din asemenea glucide cu absorbtie lenta. Un alt avantaj al acestor alimente este continutul ridicat de fibre. Citeste aici despre indexul glicemic! […]