Uitandu-ma in urma, constat ca o mare parte din experientele frumoase avute in natura au o mare legatura cu Dunarea. Pe buna dreptate, cel mai important fluviu al Europei isi aduce o contributie cruciala in diversitatea Tarii Romanesti, influentand de milenii civilizatia din care am rasarit. Aportul de hrana nemijlocit face ca Dunarea sa fie ca o mama protectoare a tuturor ciorbelor de peste devorate de mancaciosul din mine. Se spune chiar ca ciorba de peste se face direct cu apa din Dunare ca sa iasa gustoasa. Si pentru ca delta Dunarii este un subiect aparte… si departe de ce ne gandeam noi pentru acest weekend, am luat cale intoarsa spre Cazanele Dunarii cu Goodyear si Tiriac Auto.

Provocarea nu e simpla: avem de vazut o zona intinsa, cu multe obiective interesante: vom cerceta Cheile Nerei si Cheile Beusnitei, cu o fauna si flora tipica, bogata in influente mediteraneene, vom cauta un frumos complex de mori de apa functionale inca de la Eftimie Murgu, odinioara un punct important in civilizatia zonei, vom descoperi podul natural de la Ponoare si cascada Bigar, vom admira campul de lapiezuri de langa lacul Zaton si multe altele. Pe tot acest traseu voi fi foarte atent la bucatele si traditiile culinare romanesti: aici se prepara bograci tare gustos, in ceaun, la foc de lemne; batranii inca stiu sa faca pita coapta in test, iar diminetile grele se dreg cu vestita ciorba de varza.

Acestea fiind zise, ne urcam pe caii putere ( ford Kuga si Ford Ranger) si vom lua in piept drumuri laturalnice, prafuite din inima Mehedintiului, unde calcarele dezvaluie pesteri frumoase precum Topolnita sau Ponicova, adevarate locuri de pelerinaj pentru speologii din Europa. Loc de putin offroad? Berechet…

Ne asteapta un weekend de aventura, asa ca luam cu noi si castigatorii de pe Facebook, sa le fie greu oleaca.