“Un mar pe zi alunga medicul din casa” este un proverb romanesc binecunoscut. Extrapoland acest proverb la importanta fructelor in alimentatia sanatoasa, fructele, alaturi de legume, trebuie consumate de minim 3-5 ori in decursul unei zile, cu conditia sa nu se faca excese. De ce sunt fructele mai”rele” decat legumele? Pai depinde ce fructe si ce legume! De exemplu, pepenele rosu are o cantitate redusa de carbohidrati( 5-6g per 100 g), iar cartofii 25 g carbohidrati per 100 g, deci o cantitate mult mai mare. Sau invers, bananele au 18 g de glucide in componenta, in contrast cu broccoli 1-2 grame.

Esential insa este alt aspect: legumele au in componenta glucide sub forma de substante mai complexe(amidon) , in timp ce fructele contin zaharuri simple, care se absorb usor. In special in diabet, acest lucru nu este tocmai de dorit, de aceea vom face o incursiune in lumea colorata a fructelor, in speranta ca vom afla cine ne este prieten si cine ne este dusman.

In principiu, fructele sunt preferate de nutritionisti pentru ca au 0 grame colesterol, cantitati infime(tind spre 0) de grasimi saturate, proteine, cantitati importante de vitamine si minerale, precum si fibre, atat de importante pentru tranzit. Fibrele nu se gasesc deloc in produsele de origine animala, dar sunt abundente in fructe si legume.

Cateva cirese si o banana ofera o cantitate de energie echivalenta cu a unei fripturi de pranz. Diferenta este ca energia din fructe poate fi folosita imediat, cu o digestie usoara. In maximum 30 de minute toata energia este absorbita: fantastic!
Fructele si legumele contin cantitati variabile de apa, contribuind la hidratarea organismului . Fructele contin aproximativ 80 % apa, un procent foarte apropiat de procentul apei in organismul omenesc. Banala rosie are 97% apa…

Cel mai nutritiv fruct pare sa fie fructul de guave. Este fructul cel mai bogat in vitaminele A, B si C, de asemenea contine Calciu( lucru neobisnuit la fructe). Continutul de vit C din coaja de guava dintr-un fruct este de 5 ori mai mare decat cel al unei portocale intregi…

Fructele contin o cantitate mare de antioxidanti. Reactiile organismului la atacurile tumorale (apararea anticanceroasa) sunt mult imbunatatite la persoanele care consuma fructe si legume.

Exista insa si reversul medaliei. Unele fructe contin cantitati mari de zaharuri cu absorbtie rapida, de aceea ele trebuie consumate moderat. O greseala frecventa in dietele hipocalorice este asa numita cura de fructe( sau cura de fructe si legume). Instinctiv, suntem tentati sa alegem fructe dulci, respectiv legume consistente si cu continut ridicat de nutrienti, pentru a fi siguri ca nu ne infometam. Astfel, consumul nejustificat de mare din urmatoarele fructe ne poate aduce prejudicii mari:

Pere, banane, smochine, struguri, caise, dude, coarne – continutul de glucide este foarte ridicat, ele fiind interzise in regimurile hipocalorice si la persoanele cu diabet. Trebuie ca la consumul acestor fructe sa se aiba in vedere cantitatea, respectiv aportul de glucide din dieta cu fructe. In plus, calitatea proteinelor din fructe nu este cea mai buna, fructele fiind sarace in unii aminoacizi esentiali, sau uleiuri esentiale, absolut necesare pentru buna functionare a organismului. Fructele uscate de asemena au un continut mare de glucide, ele nefiind recomandate la persoanele cu diabet, deoarece cresc necesarul de insulina prandiala.