400 de kilocalorii in 30 de minute de efort nu e putin, mai ales daca rasplata dupa acest efort este sa te arunci in apa clara, calda si primitoare de sub traseul din stanca. Cu o mica incalzire prealabila, intri in apa si din cateva brate ajungi in locul indicat de ceilalti.

Corpul ti se arcuieste putin, pentru a sari brusc catre o priza situata pe un brau natural de piatra poroasa, foarte aderenta. Odata ce te-ai acomodat cu efortul, te lipesti cu bazinul aproape de perete si incepi sa urci, cautand cu grija cel mai potrivit loc pentru picior sau pentru priza de mana.

Din fericire, locul este plin de gauri si crapaturi formate natural de intemperii in multi ani de contact intre piatra si apa marii, asa ca inaintarea iti e oprita doar daca ai obosit intr-o surplomba spectaculoasa, ce sta aplecata peste tine in semn de suprematie a naturii in confruntarea cu omul.

Si cand la sfarsit, cu respiratia taiata de ultima saritura in apa, iti tragi sufletul sub malul stancos si admiri faleza ce se pravaleste neinfricata in apa albastra, cu reflexii verzi, realizezi ca acest mod  de viata concurential cu cormoranii timizi, ascunsi in crapaturile malului e o alegere inteleapta de vacanta activa cand calatoresti pe malul Marii Negre prin Bulgaria, acea tara care te lasa sa descoperi un intreg univers in farfurie.

Dar mai ales daca acea farfurie nu o gasesti in banalul All inclusive de la Nisipurile de Aur sau Obzor, ci intr-o “mehana” cu terasa la malul marii , acoperita cu stergar rosu, ca in Byala sau Alehoy, sau de ce nu, la Iezeretz, este foarte posibil sa mananci mai mult decat ai nevoie.

Nu e greu sa realiezi ca in portia gustoasa, foarte generoasa, de muschi si inima de porc cu legume inabusite in cuptor, energia obtinuta este totusi cu mult peste necesarul tau caloric. Pentru ca nu te cateri la liber in fiecare zi, dar vei vrea mereu sa vezi ce bunatati ascunde bucataria bulgareasca.

Iata cateva variante hipercalorice (de evitat daca vrei sa te introci suplu din vacanta) si cateva modalitati de a le inlocui.

Intr-o incursiune normala in bogatia de feluri traditionale, poti sa inlocuiesti kavarma de porc sau vestitul sach cu mix de carne cu un sach de legume ( ciuperci, morcov, ardei gras si ardei capia) la cuptor si cu o salata gustoasa de rosii si castraveti, asezonata cu ceapa, masline si patrunjel (Shopska), sau poti opta pentru Kyopolu (salata de vinete proapete, cu rosii tocate si usturoi).

Renunta la supele si ciorbele grele de miel sau porc si incearca supa de midii, sau racoritorul Tarator(supa de iaurt cu castraveti maruntiti, cu marar si alte mirodenii secrete).

Pentru desert, multumeste-te cu 2-3 fructe proaspete sau pepene rosu in locul deserturilor cu multe calorii, precum branza la cuptor cu nuci si miere sau vestita baclava.

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener turistic: Tvtravel.ro si Christian Tour Partener auto: Porsche Inter Auto. Partener foto-video: F64 Studio