Am aflat de Expodiabet pe net, “rasfoind” siturile de stiri. Si am vrut sa merg, sa vad cum arata o expozitie de diabet zaharat organizata pentru publicul larg, in capitala.

Ma asteptam sa vad o mare de oameni ieri la Palatul Copiilor. Sincer, pentru o populatie de 800.000 de oameni ce sufera de diabet in Romania, si peste 500.000 luati in evidente de centrele de diabet si nutritie din tara, cei 60-70 de oameni din holul cladirii mi s-au parut ambasadori desculti si despuiati …. In fine, multi batrani, veniti in speranta ca isi vor face o glicemie si isi vor lua o tensiune la unul din standuri, ca se anuntau aceste servicii gratuite. Dupa o tura scurta prin sala, nu am putut sa nu remarc lipsa producatorilor de insulina, atat de dedicati vietii pacientului cu diabet zaharat. Sa nu fi stiut de acest eveniment? Poate, nu mai comentez. Organizatorii au chemat acolo 2 lanturi de farmacii, 3 producatori de dulciuri pentru diabetici si 5-6 firme de glucometre si aparatura medicala, cu preturi inca prohibitive pentru majoritatea romanilor. Adica acelor romani veniti in sala.

Mai departe, firmele ce comercializeaza glucometre faceau promotii. Hazliu, dar foarte trist in acelasi timp, o persoana importatoare de glucometre din Taiwan mi-a facut o reducere de 7 RON(!) din pretul de lista de 314 RON. Adica din vreo 100 de pi, vreo 2 “pi” erau gratis. I-am spus cucoanei sa fuga cu cercul, si cu glucometrul ei, care nu-mi inspira nici un fel de incredere. Am ajuns la un alt producator, cred ca lider de piata (nu-i dau numele ca nu merita reclama gratuita), unde o alta cucoana facea ordine in lungul sir de oameni curiosi sa vada un glucometru la treaba – la intepat de degete. O intreb politicos ce tehnologie au acele glucometre. Si credeam ca voi primi raspunsul: de ultima gereratie. Ma inselasem; dupa ce a holbat ochii la mine ca am habar de cele 2 principii mari de masurare a glicemiei intr-un asemenea aparat( fotometric , o tehnologie mai veche si pe biosenzor, mult mai precis) imi spune”Aaaa, pai nu avem nimic pe biosenzor. Firma noastra face asa ceva, dar e ultima generatie si nu il avem aici”. Pai bine domnilor glucometristi, tehnologia asta “noua” de vreo 4-5 ani nu o meritam? Mai e putin si iese alta si romanii inca nu au acces? Drept consolare, am fost trimis la un tehnomedical din centru sa fac comanda, ca mi-l aduc ei…

Si iata-ma ajuns la standul Himalaya, un mare producator de suplimente alimentare. Curios, deschid o brosura si citesc: dia..con, un produs care scade glicemia pe baza de plante, contine castravetele chinezesc. Hait, pe asta nu o stiam, asa ca cer detalii la domnisoara frumoasa care pazea standul. Evident, sunt aburit cu o explicatie SF ca acel castravete cu ochi oblici si gust amar are proprietati hipoglicemiante si ca au studii etc etc, ce mai , tratamentul diabetului se reinventa atunci.

Eu am plecat dupa 20 de minute doar cu gustul amar, dar nu al catravetelui, ci al intregii adunaturi de sarlatani. Pana si firma Zepter, mare producator de oale, mintea cu castronul despre cat de sanatos mananci daca iti cumperi setul lor de cratite cu 500 de euroi.

Sper ca 2009 sa ne scuteasca de un asemenea talcioc oneros despre diabet . Pentru mine, diabetul zaharat inseamna cu totul altceva decat profitul unor comercianti cu sau fara renume.