Sarmale, carnaciori, friptura la cuptor, salata orientala, “beouf”, de icre, placinta, clatite, papanasi – cam asa suna o dieta romaneasca normala. Fructele sunt plecate in insule, legumele sunt in greva! Si, evident, dupa 10-12 zile de nenorocire calorica, unii ajung sa se planga.

De aceea este imperios necesar sa revenim la formele de altadata, si nu in ultimul rand la o stare de sanatate mai buna decat in perioada sarbatorilor, indragita de romani, dar deloc fasta pentru organism.

schema_pancreas1

Iata un ghid util pentru a mai reduce din pagubele generate de carnita de porc in untura si parjoalele moldovenesti cu cartofi la cuptor…

1. reveniti la o alimentatie echilibrata, cu cereale, paine integrala, fulgi, legume si fructe proaspete, peste si carne slaba la gratar( vezi si alimentatia corecta,bazata pe principiul piramidei alimentelor).

2. evitati mancarea de tip fast food, prajiturile, sucurile de fructe si cele carbogazoase, berea si bauturile alcoolice dulci( cocktail, long drinks) Citeste mai mult despre consumul de alcool

3. Hidratati-va corect, beti multe lichide( apa, ceai)

4. investiti in ultimul ceas intr-un abonament la sala; si inotul, tenisul, alpinismul se pot face iarna in sali dotate corespunzator. Patinoarul si partiile de ski va asteapta, nu lipsiti! vezi mai multe despre activitatea fizica.

5. Faceti abstractie de respiratia dificila si mergeti mai mult pe jos, urcati scari. Evitati fumatul.