Iata ca vara m-a obligat sa aplic pe mine inca o data ce le fac altora cu placere de obicei: o dieta de vara. Uneori, cand vedeam frustrarea si nemultumirea celui ce primea dieta ( de obicei normoproteica, hipocalorica) ma gandeam cum voi reactiona eu. Adevarul este ca, psihologic vorbind, e foarte greu sa rezisti in primele cateva zile. La mine in mod particular cred ca anturajul ma face sa sufar: diversi cunoscuti, prieteni sau apropiati ma invita la masa, unde nu se tine cont de nici o regula, poate doar de poftele de moment. Din acest motiv e foarte bine sa eviti, sa refuzi tentatiile cu tot cu ei – “prietenii”, cu riscul deteriorarii anumitor legaturi sociale pe termen scurt. Daca insa rezisti si te impui, in primul rand in fata ta, si a lor in mod implicit, va fi bine.

E mai simplu sa urmaresti un anumit tipar decat sa fii atent tot timpul ce mananci. Vorbeam mai demult de dieta mediteraneana, usor de tinut minte, dar pe de alta parte e usor sa faci si excese in cadrul ei! De fapt, pe termen lung, daca o vezi ca pe un stil de viata, si mai putin ca pe o restrictie, ai de castigat.

Ce ma nemultumea cel mai tare era grasimea depusa pe abdomen. Nu numai ca este inestetica, la orice varsta, dar este dusmanul declarat al inimii si al vaselor mari de sange, mentinand sau accentuand un risc cardiovascular pentru nefericitul purtator/ nefericita purtatoare de burta.

Solutia a fost evident inceperea unei diete, in care am fost atent la grasimi si carbohidrati. De ce spun atent? Pentru ca uneori suntem tentati sa eliminam din dieta fara discernamant toti carbohidratii, toate grasimile, cu efecte devastatoare asupra starii de sanatate. In permanenta organismul va avea nevoie de substrat energetic si de “caramizi”: aminoacizi si grasimi “ESENTIALE”, in mod particular in perioadele in care dam jos un numar de kilograme. De aceea este bine sa tineti un echilibru intre carbohidrati, proteine si grasimi, de principiu pe modelul 50% din energie carbohidrati, restul proteine si grasimi.

Desi argumentele obisnuite tin de marimea la curea si de cum aratam in costum de baie, e bine sa luam in calcul si cele de mai sus, toata povestea cu riscul cardiovascular fiind o realitate trista, la care participam in fiecare zi cu excesele noastre.